Planetary Resources събра средства за построяване на космически телескоп

0
5

Planetary Resources съобщи, че са събрани достатъчно средства за финансиране строителството на „обществения телескоп“ Arkyd, който е предназначен за определяне на подходящи обекти за добив на космически полезни изкопаеми.

За финансиране на проекта са били необходими един милион американски долара, но за за 2 месеца са събрани над $1,5 милиона. Телескопът ще бъде изведен в орбита около Земята през 2015 година. Съоснователят на Planetary Resources Питър Диамантис твърди, че за първите 24 часа след анонса на Arkyd са се получили над 50,000 писма от хора, заинтересувани от успешното развитие на проекта.

Първоначалната серията апарати Arkyd-100 ще е съставена от роботизирана група спътници с тегло от 15-20 килограма, които ще търсят на близките до Земята неголеми астероиди вода и скъпоценни метали. Според Planetary Resources, водата и някои специфични метали и минерали, които могат да бъдат открити чрез Arkyd, ще указват за наличието на богата геология във вътрешността на космическите обекти.

Космическата вода е не само източник на течност за бъдещите космически полети, а и източник на кислород за дишане и водород за ракетни горива. Икономическите разчети на Planetary Resources показват, че 1 литър вода, доставена на международната космическа станция сега струва около 10,000 американски долара и ако тя може да бъде доставена от космоса чрез роботизирани апарати, ще струва хиляди пъти по-малко.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за