Снежната топка на скандала около отказа на Марк Зукърбърг да превърне Facebook в строго охранявана зона набира скорост по склона и заплашва да накърни сериозно финансите на социалната мрежа.

Отказът на основателя на Facebook да остави изключително противоречива публикация на американския президент Доналд Тръмп да живее на страниците на медията породи вълна от недоволство от множество страни. Нещата може съвсем скоро да излязат от контрол, като на моменти придобиват откровено истерични оттенъци. Кой е прав, кой е крив, едва ли може да се заяви категорично, но опита за овладяването и контрола на това, което мислят и говорят хората на една предполагаемо открита платформа, не би трябвало да обърква докъде и до какво може да доведе.

След като големи медии заклеймиха Зукърбърг като едва ли не пръв фен на Тръмп, служителите на мрежата изразиха недоволството си, а големи компании решиха, че няма да дават рекламни пари на Facebook, изпълнителният директор на компанията изрази тази седмица своята увереност, че това е едва ли не временен проблем – явно е, че Зукърбърг не вижда набиращата скорост и маса снежна топка, която се е засилила право към него. А това, което може да научим от днешната реалност е, че често една муха може да се превърне не просто в слон, а в цяло стадо и да стъпче всичко по пътя си само и само да е по нейната.

Тази седмица още една голяма компания обяви, че снема доверието си от Зукърбърг и сайта му и престава да отделя средства за реклама на страниците ѝ.

„В подкрепа на #StopHateForProfit кампанията, ние прекратяваме глобално всички свои дейности във Facebook и Instagram, в това число рекламирането и безплатното съдържание, до края на юли. Ние държим да работим и играем заедно за общото благо“, гласи краткото изявление на PlayStation по темата.

В края на миналия месец стана ясно, че Microsoft също прекратява рекламните си инициативи във Facebook до края на този месец, като в същото време доста непоследователно обяви партньорство със социалната мрежа по повод закриването на стрийминг платформата си Mixer и пренасянето на нейните потребители към Facebook Gaming.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари