Въпреки скандала „Дизелгейт“ с VW, немските марки досега се придържаха към този вид гориво, но вече започват да се поддават на натиска. Сега Porsche става първият немски автопроизводител, който изцяло зарязва дизела от каталога си, след като обяви, че „повече няма да предлага“ превозни средства, базирани на тази технология.

Koмпaниятa e cпpялa пpoизвoдcтвoтo нa Масаn Ѕ Dіеѕеl нa 15 фeвpyapи, a вeчe нe пpeдлaгa и Раnаmеrа 4Ѕ c тaĸъв двигaтeл. Немците вeчe нe пpoдaвaт и Сауеnnе c дизeлoв aгpeгaт. Moдeлитe c дизeлoви двигaтeли oтгoвapят зa eдвa 15 процента oт cвeтoвнитe пpoдaжби нa Роrѕсhе, ĸaтo пo-гoлямaтa чacт oт тяx ca в Eвpoпa. Оттук насетне, компанията ще разчита на хибриди и напълно електрически модели като новия Taycan.

От февруари тази година няма никакви поръчки на автомобили с дизелови двигатели, разкри изпълнителният директор на Porsche Оливер Блум в интервю. Той добави, че компанията иска да се съсредоточи върху бензиновите и хибридните двигатели, а от 2019 г. – върху автомобилите с изцяло електрически мотори.

Три години след избухването на скандал с манипулираните емисии от дизеловите двигатели на компанията VW, делът на новите автомобили с дизелови двигатели в Германия спадна от 46 на 33 процента. Дизеловите коли са заплашени да бъдат забранени от редица германски града заради замърсяването, което причиняват.

През юни VW съобщи, че ще плати още 1 милиард евро глоба във връзка със скандала с дизеловите емисии от 2015 г. Гигантът призна пред американските регулаторни органи, че е инсталирала допълнителни устройства на 11 милиона от автомобилите си в световен мащаб, с които да манипулират тестовете за въглеродни емисии, и те да покажат по-ниски резултати.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
Ташуко СапаТахтун Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Тахтун
Тахтун

На времето те се „гнусяха“ от дизелите, но като видяха добрите им показатели, се решиха да ги влагат в колите си. Но така или иначе, дизелите на Порше не са тяхно производство, тъй, че те не го „спират“, а се отказват от използването му. Въпреки всичко мисля, че дизелите ще имат още доста живот, разбира се след усъвършенстване .

Ташуко Сапа
Ташуко Сапа

Ще имат още макс 20 години живот, дори и в камионите