Project Exograph: доброволци получават по $1830 месечно за непрекъснато видео наблюдение

8
1024

Експериментите с Безусловния Базов Доход (ББД) се провеждат по целия свят. Понякога се получават положителни резултати, които потвърждават предположението, че ако на човека бъдат осигурени базовите потребности, то той се извисява духовно и започва да се занимава с измислянето на иновации, със създаването на изкуство и т.н. Но има и редица отрицателни резултати – маргинали, които не са дорасли за подобен подход и от нищо не се интересуват и се държат безобразно и безполезно.

Има много експерименти, които се опитват да отсеят тези основни два типа хора. Сега стана известен още един опит на хората да се дават пари просто така. Тук условието е доброволците да са съгласни на денонощно видео наблюдение, за което получават почти по $2000 месечно. Този експеримент получи името Project Exograph.

Създател на този експеримент е японската компания Plasma Inc. Целта е да се даде възможност на обществото за по-нататъшно развитие с помощта на науката и технологиите, както и да се осигури по-добро бъдеще на човечеството.

Доброволците, които са съгласни да участват в проекта, трябва да дадат съгласие в техните домове да бъдат инсталирани камери, при това навсякъде. Единствената сляпа зона е тоалетната, при това не цялата, а само тоалетната чиния. Всеки месец участниците в този проект получават по 200 000 йени, което е около $1830. Интересното е, че тази сума е два пъти по-голяма от плащаните социални помощи в тази страна.

От заснетия материал ще бъде премахната информацията, по която доброволците могат да бъдат разпознати. След тази процедура видеозаписите ще бъдат давани на различни компании и експерти, които да оценят тази възможност за монетизация и може би да определят кои хора са подходящи за ББД. Според условията на експеримента, продажбата на тези дадени на компаниите записи, не могат да се продават.

Една от идеите на проекта е, че така или иначе много компании купуват и продават различни данни за милиони хора – от Facebook тракерите, съставените цифрови досиета на потребителите и т.н, то от тези видеозаписи бизнесът може и да се заинтересува.

Информацията ще се обработва от алгоритми с елементи на изкуствен интелект, които ще определят и различните шаблони на поведение на хората, получаващи тези суми. Интересно е и друго: това изследване се провежда и за да се разбере, дали и кои хора ще могат да намерят място в живота, след като загубят работата си от предстоящата масова роботизация и внедряване на ИИ.

Сумата от 200 000 йени е житейският минимум, който е достатъчен на японците, за да водят нормален живот без излишъци. Засега това е просто още един експеримент, който се опитва да проясни някои социално-икономически нюанси на едно възможно бъдеще на човечеството.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Джапанка
Джапанка

ББД за да спиш на пода.

жик-так
жик-так

и какво ще стане ако изляза навън да пия цял ден и нощ? 😀

Emerald Isle
Emerald Isle

Ще умреш след не повече от 6 месеца.

митко
митко

Що пишеш глупости? Някой професионални алкохолици имат десетилетни кариери.

Emerald Isle
Emerald Isle

С подобен дискриминиращ подход на Богоизбрани с.у Отритнати винаги ще има мощна маргинализирана среда, която ще напада и избива тези с безусловният доход богоизбраните.Те ще се превърнат в мишени на организирани престъпни групи ръководени от отписаните от безусловният доход маргинали. Като ще правиш нещо го правиш като хората.Даваш на абсолютно всички еднакво след което легализираш всички субстанции наркотици и т.н всичко без убийства, търговия с органи и педофилия и всичко го вкарваш в аптеките. Контрола ще е пълен чрез AI и тези наркозависимите бързо ще приключат/.Ще изпаднат от системата след като имат напълно свободен неограничен достъп до наркотици. Другите ако… Виж още »

SuomiPerkele
SuomiPerkele

точно като ALKO – Финландия…..

Izidorus B.
Izidorus B.

Много ми е интересно как ще се впише циганския манталитет с въвеждането на ББД.

а) циганите започват да творят , да работят и да допринасят с нещо за останалите хора
б) циганите се отдават на творчество по цигански – ежедневно създаване на безкраен брой чаавета, особено ако ББД зависи от членовете на семейството

в) минава Главния циганин на клана и събира 80% от ББД на останалите цигани за себе си, а те продължават да живеят в мизерия, да бъркат в кофите за боклук и да крадат.
г) друго

Моля, коментирайте какво смятате.

Sofia
Sofia

То и сега има ББД в BG !

Официално ,
Нап плаща здравните на 4 милиона българи.
trud. bg/%D1%85%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-4-%D0%BC%D0%BB%D0%BD/

При 2 милиона пенсионери и 450 непълнолетни излиза че в бюджетната сфера са 1,55 милона заети.