ProtonMail е услуга насочена към потребителите, които имат притеснения относно своята поверителност. Компанията отправи сериозни критики към конфиденциалният режим на Gmail, определяйки го като „подвеждащ“ и „малко повече от маркетинг стратегия“. Призовава хората да не се примиряват с фалшивата сигурност на личните им данни.

На първо място се отбелязва, че няма криптиране от край до край във въпросния режим. Услугата не е сигурна или поверителна. Според тях, Gmail все още може да чете мейлите и „изтичащите“ имейли, които се самоизтриват след определено време, не са точно такива.

Конфиденциалният режим е определен като маркетинг трик, но като такъв може да се определи и поведението на ProtonMail, ако трябва да бъдем обективни. Нека обаче разгледаме техните аргументи, тъй като някои от тях са на място.

Те са описани в публикация на блога на компанията:

„Наистина ли е сигурен и поверителен? А криптиран? Когато го включиш, пречи ли на Google да чете кореспонденцията ти? Отговорът на тези въпроси е „не“. Решението да нарекат този режим „конфиденциален“ сочи, че той предлага ниво на сигурност и поверителност, което реално не съществува там.

Съобщенията не биват криптирани от край до край и компанията все още може да ги прочете. Така наречените изтичащи съобщения не биват изтривани по начина, по който си мислим, а получателят винаги може да им направи снимка.

Когато изпратим имейл в този режим, съдържанието му остава на сървърите на компанията. Потребителите на Gmail могат да го прочетат в пощенската си кутия. Ако имейл адресът е на друг доставчик, в съобщението се изпраща линк към страница на платформата на Google, където съобщението да бъде прочетено.

Когато времето за прочитане на имейла изтече, получателят губи достъп до него. Съобщението обаче остава в папката с изпратени съобщения на подателя, която Google може да чете. Това всъщност значи, че услугата прави частично това, което се предполага. Ако от Google могат да имат достъп, то достъп могат да получат правителства и хакери.

Ако изберете да сложите парола, която получателят трябва да използва, трябва да предоставите и неговият телефонен номер на Google.

Другото предполагаемо подобрение на сигурността е невъзможността полученият конфиденциален имейл да бъде препратен, копиран, изтеглен или разпечатан. Това се сочи като мярка, която намалява риска чувствителна информация да бъде споделена с грешни хора по случайност. Реално това ще намали изпращането „по грешка“, но не можем да говорим за истинска повишена сигурност. Съобщението все още може да бъде заснето и в последствие съхранено и разпространено.“

Определено от ProtonMail се опитват да привлекат нови потребители, определено от Google не са подходили по най-правилния начин. Истината както винаги е някъде по средата, но е факт, че с личните данни се злоупотребява и те се използват като инструмент за влияние върху потребителите. Темата се превърна в голям тренд и всички се вълнуват от нея.

 

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
SSDshock
SSDshock

Наскоро имаше компрометиращи данни и за ProtonMail ,така че ….доверие никому!

Byt
Byt

За Protonmail не се потвърдиха. То доверие в днешно време на може да имаш никому, ама все пак услуги като протонмейл и лавабит, дават една идея по-добра сигурност от големите технологични гиганти които обсебват живота ти. Впрочем добри думи се чуват и за VPN-а на протонмейл.

boot
boot

Ми, за ПротонВПН, поне аз доколкото тествах преди около месец, VPN -a им под андроид не прекара целия трафик, а само част. За разлика от OpenVPN апп, чийто трафик 100% се пренасочва към съответния сървър. Също, безплатната услуга на ПротонМаил съществува само в Web вариянт. Ако искаш IMAP, трябва да плащаш, което е шокиращо.

Смях
Смях

ProtonVPN и NordVPN и ProtonMail имат свой конкретен собственик и той е в Литва и всяка служба в света знае кой фонд го притежава и кой е собственика. Ако гледаш да филтрираш рекламен трафик и да не ти се ползват данните в тази насока – да, но ако си решил да го ползваш да кажем за борба с престъпни режими като този в Китай и Русия, то данните ти няма как да бъдат конфеденциални, камо ли ако искаш да правиш някаква незаконна дейност. Регистрацията на бранда в Панама не значи нищо. Има и още една груба, която е близо 1/3… Виж още »

Точно!
Точно!

Ако не искате да ви четат мейлите – срещате се с всеки, с когото си пишете и разменяте по един парола от 40 символа, включваща главни и малки букви на латиница, кирилица и на китайски, цифри и препинателни знаци. След което всеки пише в тесктов файл, шифрова го със 7Zip с паролата и го праща на другия. Google, ЦРУ, НСА, КГБ (ФСБ) и МОССАД могат ако искат да се обединят, да пуснат всичките си компютри заедно да разшифроват писмото ви (като изчислителната мощност се удвоява всяка година съгласно закона на Мур) и след има-няма няколко хиляди години да намерят паролата… Виж още »

pesho
pesho

А здрасти…

Обичам Айфон
Обичам Айфон

Хубаво си ползваме Протон, Тутанота и др. ама нашите приятели като ползват gmqail,abv-то и др.смисъла е никакъв…