Python също се отказва от служебните думи master/slave (господар/роб)

15
2465

Политическата коректност започна да се спазва и в езиците за програмиране. Миналата седмица известният Python разработчик Виктор Стинър (Victor Stinner) от Red Hat показа четири оплаквания. Оплакванията са от потенциално оскърбителните термини master/slave (господар/роб), които са служебни думи в кода на Python. Авторът предлага те да бъдат заменени със социално неутрални думи, които не оскърбяват хората, чиито предци са били роби. Като възможни алтернативи се предлагат термините parent/worker.

Тези промени съвсем не са нещо ново. Това е една нова тенденция в различните езици за програмиране и в технологиите. Стинър дава примери за аналогични промени в Redis, Drupal, CouchDB и Django. В програмните езици Django и CouchDB термините master/slave са заменени с leader/follower.

Стинър си позволи да каже, че „робовладелческата“ терминология все пак може да бъде оставена за някои термини, като например master в Git, postmaster и т.н.

Но не би. Разгоря се страхотна дискусия. Редица потребители и програмисти са на мнение, че тези служебни думи в програмните езици се асоциират с робството и неравноправието. Други подчертават, че това са просто наложили се с времето програмистки термини, които нямат нищо общо с одобряването на робството.

В крайна сметка самият създател на езика Python Гуидо ван Росум реши да махне политически некоректните думи master (господар) и slave (роб). Към днешен ден Python е на трето място в рейтинга за най-използваните програмни езици.

Измененията ще влязат в сила от версия Python 3.8. Служебните думи master и slave ще бъдат заменени с child и worker (дете и работник).

Гуидо ван Росум реши да направи това, понеже започнал да получава твърде много писма с оплаквания от тази терминология. Той не е искал да се изказва публично, за да избегне ругателствата и обвиненията в дискриминация, расизъм и какво ли още не.

Само че възникват нови проблеми. Замяната на служебните думи ще доведе до обратна несъвместимост. Тоест, програмите, написани на предишната версия на Python, няма да работят с новата версия на езика.

Има и още. Разработчиците и програмистите обръщат внимание, че документацията на Python не дублира документацията на Linux. А всъщност именно оттам идва използването на термините master/slave. По този начин, ако промените влязат в сила само за Python, това ще доведе до отклонения в Linux стандарта. Грубо казано, едни и същи функции в документациите на Python и Linux ще бъдат описвани по различен начин. Навярно ще бъдат поискани промени и в документация на Linux. Но едва ли Торвалдс ще се съгласи с подобно нещо.

Всичко това изглежда започва през 2004 година, когато групата за мониторинг Global Language Monitor нарече master/slave „политически най-некоректния термин на годината“. Веднага се появиха активисти, които се възползваха от ситуацията.

Всичко достигна грандиозни мащаби. Съвсем не на шега създателите на СУБД Redis обмислят премахването на master и slave. Там се предлагат съвсем кардинални промени, като например преименуване на операциите SLAVEOF в REPLICAOF и т.н.


В редица форуми потребителите иронично отбелязаха, че остава нерешен въпроса със сигналите на шините PCI Master и Slave.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари