Qualcomm глобени за корупция в Китай

0
32

Към американският чипмейкер Qualcomm бяха предявени претенции от страна на Комисията по ценните книжа и фондови борси на САЩ (U. S. Securities and Exchange Commission, SEC), обвинявайки компанията в корупционни практики в Китай.

Разследването на SEC показало, че Qualcomm е привличала на работа роднини на влиятелни китайски длъжностни лица, които могат да допринесат за популяризирането на продуктите на Qualcomm. Освен това, с цел влияние върху работниците и служителите в контролираните от правителството телекомуникационни компании в Китай, Qualcomm им поднасяла подаръци и им устройвала пътувания и почивки. Също така, във финансовите отчети, тези разходи на чипмейкера се отразявали, като законни разходи за бизнеса, се казва в документа на SEC.

В изявление на комисията се казва, че Qualcomm не признава и не отрича обвиненията, но се е съгласила да плати глоба на SEC в размер на 7,5 милиона долара, за разрешаването на споровете за нарушаване на Закона за корупционните действия в чужбина (FCPA). При това от Qualcomm уточняват, че производството пряко касае действията на дружеството до 2012 г., и че жалбата на SEC не носи наказателен характер. Също така, от компанията обясняват, че министерството на правосъдието е прекратило разследването по този повод, без никакви последствия.

Претенциите към действията на Qualcomm в Китай от страна на регулаторите не възникват за първи път. Така, през февруари 2015 година властите в Китай са глобили чипмейкера 975 милиона долара за нарушаване на антитръстовото законодателство. Освен глобата, американският производител е трябвало да намали размера на авторските и лицензионните възнаграждения, получавани от патентите на компанията в страната.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за