Qualcomm и Linux се сдружиха с цел развиване на технологиите за „Internet of Things“

0
44

Вече сме говорили много пъти за термина „Internet of Things“, който описва един бъдещ свят на интернет достъпен през всякакви видове уреди, не просто компютри и телефони, но и хладилници, готварски печки и какво ли още не. Един от най-големите въпроси стоящ пред хората развиващи тази концепция е как устройства произведени от различни компании ще могат да комуникират помежду си.

Отговорът, според Qualcomm и Linux Fondation, е „софтуер с отворен код“. С цел да развият точно такъв софтуер двете компании се сдружиха в нов алианс на име AllSeen Alliance. В него участие ще вземат десетки други производители на техника и процесори, доставчици на услуги и търговци като: Haier, LG Electronics, Panasonic, Sharp, Silicon Image и TP-LINK.

Всяко от компаниите, участващи в алианса, трябва да предложи свой софтуер и инженерни ресурси. По всяка вероятност бъдещият софтуер ще е базиран на AllJoyn – технология с отворен код разработена от Qualcomm. LG вече обещаха, че още следващата година ще представят телевизори поддържащи този стандарт. На теория, тези телевизори би трябвало да станат съвместими и  да могат да се управляват дистанционно с всяко мобилно устройство, без значение кой е производителят му или с каква операционна система  работи.

В крайна сметка, дали с помощта на AllJoyn или със софтуер предложен от някоя друга компания, целта е да се стигне до момент, в който „хладилникът ще ви прати съобщение по телефона, за да ви напомни, че нямате мляко“. Дотогава, обаче, ще трябва да мине доста време.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за