Qualcomm и Linux се сдружиха с цел развиване на технологиите за „Internet of Things“

0
41

Вече сме говорили много пъти за термина „Internet of Things“, който описва един бъдещ свят на интернет достъпен през всякакви видове уреди, не просто компютри и телефони, но и хладилници, готварски печки и какво ли още не. Един от най-големите въпроси стоящ пред хората развиващи тази концепция е как устройства произведени от различни компании ще могат да комуникират помежду си.

Отговорът, според Qualcomm и Linux Fondation, е „софтуер с отворен код“. С цел да развият точно такъв софтуер двете компании се сдружиха в нов алианс на име AllSeen Alliance. В него участие ще вземат десетки други производители на техника и процесори, доставчици на услуги и търговци като: Haier, LG Electronics, Panasonic, Sharp, Silicon Image и TP-LINK.

Всяко от компаниите, участващи в алианса, трябва да предложи свой софтуер и инженерни ресурси. По всяка вероятност бъдещият софтуер ще е базиран на AllJoyn – технология с отворен код разработена от Qualcomm. LG вече обещаха, че още следващата година ще представят телевизори поддържащи този стандарт. На теория, тези телевизори би трябвало да станат съвместими и  да могат да се управляват дистанционно с всяко мобилно устройство, без значение кой е производителят му или с каква операционна система  работи.

В крайна сметка, дали с помощта на AllJoyn или със софтуер предложен от някоя друга компания, целта е да се стигне до момент, в който „хладилникът ще ви прати съобщение по телефона, за да ви напомни, че нямате мляко“. Дотогава, обаче, ще трябва да мине доста време.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за