Qualcomm отново са глобени за нарушение на антимонополното законодателство

0
365

На американският производител на чипове Qualcomm бе наложена глоба в Тайван на рекордна за страната сума, поради трайни нарушения на антимонополното законодателство. Въпреки, че компанията ще обжалва глобата, опитът от последните инциденти подсказва, че чипмейкъра ще се съгласи да плати.

Както съобщава вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на направена в сряда, 11 октомври, декларация от тайванската Комисия за лоялна търговия, Qualcomm е нарушила законите на страната, несправедливо лицензирайки патенти, така че трябва да плати 23,4 млрд. тайвански долара (773 млн. долара). Тази изискана сума е най-голямата в историята на икономиката на Тайван.

Qualcomm, като собственик на един от така наречените основополагащи патенти за технологията за клетъчна връзка, трябва да предоставя тази интелектуална собственост при равни и разумни условия. Компанията обаче нарушава тези изисквания, например с това, че сформира размерът на възнаграждението на базата на цената не на чиповете, а на цялото устройство и дава лиценз за основополагащи патенти само заедно с цялото патентно портфолио.

Според тайванската Комисия за лоялна търговия, Qualcomm е прилагала незаконната практика в продължение на седем години или повече, и за това време дружеството е получило от местните фирми около 400 милиарда тайвански долара (13,2 милиарда долара) от лицензионни такси. Тайванският бизнес е донесъл на Qualcomm около 12% от приходите към края на 2016 година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за