fbpx
0.6 C
София

Qualcomm: продажбите на смартфони ще спаднат с повече от 10% тази година, а Apple няма да се откаже от своите модеми през 2023 г.

Най-четени

Qualcomm заяви, че приходите ѝ за текущото тримесечие ще бъдат в диапазона 9,2-10 млрд. долара, което е с няколко милиарда долара под консервативните очаквания на анализаторите. Това изглежда е допринесло и за спада на цената на акциите на Qualcomm след публикуването на финансовата статистика. Представителите на компанията отбелязаха също, че рязкото намаляване на търсенето и подобряването на предлагането на компоненти е довело до увеличаване на запасите от продукти. Qualcomm ще трябва да изразходва натрупаните излишни компоненти в складовете си за още около няколко тримесечия. Очаква се акциите да достигнат максималната си стойност през това тримесечие.

Бизнесът, който доставя чипове за смартфони и други устройства, предаващи информация по безжични канали, генерира 9,9 млрд. долара приходи през последното тримесечие, което е с 28% повече от същия период на миналата година. Доставките на чипове за смартфони на компанията донесоха на Qualcomm приходи от 6,57 млрд. долара през последното тримесечие, което е с 40% повече в сравнение със същото тримесечие на миналата година. В автомобилната индустрия приходите са се увеличили с 58% до 427 млн. долара. Интернет на нещата добавя 24%, което осигурява на Qualcomm основни приходи от 1,92 млрд. долара. Радиочестотнитете компоненти обаче спадат с 20% до 992 млн. щ. долара.

Лицензирането на технологии и патентите носи на Qualcomm 1,44 млрд. долара през последното тримесечие, което е с 8% повече спрямо предходната година, но тази линия на приходите все още не отговаря на очакванията на анализаторите. Ръководителят на компанията Кристиано Амон признава, че Qualcomm не може да остане встрани от негативното въздействие на макроикономическите условия върху цялата полупроводникова индустрия. Очаква се оперативните разходи да бъдат намалени не само чрез преустановяване на разширяването на персонала от октомври тази година, но и чрез други мерки.

Що се отнася до отношенията с клиентите, беше съобщено, че лицензионното споразумение със Samsung Electronics е удължено до 2030 г., а през следващото тримесечие корейският гигант ще увеличи дела на чиповете на Qualcomm в своите мобилни устройства. Почти всички iPhone-и през следващата година ще използват модеми на Qualcomm, въпреки че компанията по-рано изрази опасения, че няма да получи повече от 20% от поръчките на Apple, тъй като има време да внедри свои собствени модемни решения. След няколко години, по мнение на ръководството на Qualcomm, Apple ще може почти напълно да премахне компонентите на марката. Bloomberg прогнозира, че първите смартфони на Apple със собствени модемни компоненти ще се появят не по-рано от 2024 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини