Qualcomm ще намали доставките на процесори през 2018 г.

0
708

През 2018 година, доставките на мобилни процесори от Qualcomm малко ще намалеят, тъй като водещите производители на смартфони все по-често предпочитат да използват чипове собствено производство. За това съобщават анализаторите от Digitimes Research.

Според техните прогнози, делът на най-големите производители на смартфони през тази година ще е над 30% от световния пазар на мобилните процесори. Сред тези компании е Apple, която вече няколко години разработва еднокристални системи за iPhone и iPad. През 2018 година, калифорнийският гигант ще пусне процесори, произведени по 7-нм технологичен процес и ще се превърне в лидер на този сегмент, смятат експертите.

Samsung Electronics се очаква през 2018 г. да увеличи дела на смартфоните, използващи SoC собствено производство. Южнокорейската корпорация ще увеличи доставките на процесорите си с около 24% за година.

Освен това, Samsung ще коригира асортимента си, съкращавайки броя на евтините модели, в резултат на което компаниите MediaTek и Spreadtrum Communications ще загубят част от поръчките си.

Друг голям производител на смартфони, който разработва собствен процесор, е Huawei (по-точно, чиповете се създават от дъщерния HiSilicon Technologies). Според анализаторите, компанията залага на използването на собствените чипове, като ключова стратегия за повишаване на конкурентоспособността си. Експертите прогнозират, че над 60% от всички пуснати през 2018 г. смартфони на Huawei ще бъдат оборудвани с процесорите HiSilicon.

От Digitimes Research също така твърдят, че през 2018 г. делът на 12-нм процесори в сегмента на смартфоните ще се увеличи, тъй като основните решения на компаниите MediaTek и HiSilicon ще използват именно 12-нм технологичен процес. Qualcomm ще пусне серия от процесори Snapdragon 600, произведени по 14-нм норми на компанията Samsung.

По данни на Strategy Analytics, през първата половина на 2017 г., най-големите производители на процесори за таблети са Apple, Intel, Qualcomm, MediaTek и Samsung LSI. В пазарен лидер се превърна Apple с 37% пазарен дял, а приносът на Intel и Qualcomm възлиза съответно на 18% и 16%. Полугодишният обем на този пазар е достигнал почти 1 милиард долара, което представлява увеличение от 5% спрямо първите шест месеца на 2016 година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за