fbpx
19.6 C
София

Qualcomm, Samsung и Huawei представиха новия кодек MPEG-5 EVC

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Компаниите Qualcomm, Samsung и Huawei представиха новия стандарт за кодиране MPEG-5 Essential Video Coding (EVC) и съответния кодек. Той дава възможност за съществено намаляване размера на 4К, 8К, VR, AR и HDR съдържанието без промяна на качеството. По този начин използването на това съдържание може да стане на много повече компютърни устройства, отколкото бе възможно досега.

Компаниите обявиха, че проектът на новия стандарт за кодиране на видео MPEG-5 EVC е приключен. Окончателната документация бе връчена на комитета MPEG в края на месец април тази година. Основната задача на MPEG-5 EVC стандарта е осигуряването на значително по-висока компресия в сравнение с другите стандарти за компресиране на видео, при същото качество.

В сравнение с MPEG-4 Part 10, известен и като H.264 или AVC, новият стандарт MPEG-5 EVC осигурява същото ниво на качеството на видеото, но размерът на получените файлове е с 31% по-малък. А в сравнение с High Efficiency Video Codec (HEVC или H.265) формата, новият стандарт осигурява същото качество, но при 26% по-нисък битрейт. Между другото, и след 6 години от анонса HEVC така и не стана популярен – той се използва от около 12% на различните компютърни устройства. Останалите 82% както преди предпочитат да използват H.264, представен още през 2003 година.

MPEG-5 EVC ще стане алтернатива на стандарта за видео компресия H.266 (Versatile Video Coding), който съвсем скоро трябва да замени H.265. Последният често се използва в смартфоните, поддържащи запис на 4К и 8К видео. Но основният недостатък на H.265 и на бъдещия H.266 е, че за тяхното ползване трябва да се плащат лицензни такси. При това лицензната схема е твърде сложна и не може бързо да се разбере на кого точно трябва да се плаща. Самата схема изглежда по следния начин:

Qualcomm, Samsung Electronics и Huawei подчертават, че след приключването на лицензирането ще се постараят да разпространят новия формат колкото се може повече, без да монополизират тази технология за генериране на свръхпечалби. Базовият лиценз на новия формат ще бъде безплатен. За използване на допълнителните възможности ще трябва да се плащат такси. Но тези възможности са опционални и съвсем не са задължителни. Трите компании заявиха, че ще предлагат необходимите лицензи при съвсем разумна цена.

Безплатната алтернатива на MPEG-5 EVC е видео кодекът AV1. Хардуерната поддръжка на този формат за компресиране на видео наскоро представи MediaTek в своите мобилни процесори Dimensity 1000. Но флагманските SoC Exynos 990, Snapdragon 865 и Apple A13 Bionic нямат хардуерна поддръжка на този формат. Въпреки това, Apple се присъедини към този алианс и е напълно възможно да видим хардуерната поддръжка на AV1 кодека в новия чип A14 Bionic. И още, AV1 компресията се поддържа от повечето нови QLED телевизори на Samsung.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини