Преди броени месеци Mozilla представи първата официална версия на Firefox Quantum – версия на основния си софтуер с изцяло преработен енджин, променен интерфейс и нов формат на разширенията. Ако и вие не сте впечатлени от Quantum, знайте, че не сте сами. Това става ясно от поредния доклад за популярността на браузърите сред интернет потребителите. Документът разглежда миналия месец и идва от страна на Net Applications.

Вероятно като всеки нов софтуерен продукт, излизащ напоследък на пазара и Quantum ще трябва да се бутне тук-там, защото интернет потребителите не са особено доволни от промяната – Firefox регистрира почти двегодишно дъно на популярността си с едва 10.3% сред конкурентите си (Грег Кайзър от Computerworld ни напомня находчиво, че става дума за браузър, заемащ една четвърт пазарен дял преди осем години) и не е толкова далеч от 2016, когато се използва от едва осем процента от интернет потребителите.

И въобще, от представянето на Quantum през ноември, потребителите може да се каже, че отвръщат все повече поглед от Firefox – браузърът е изгубил 1.1 процентни точки или повече от една десета от потребителската си база, която има в края на ноември при представянето на новия браузър. Ако нещата продължават в същия дух, нищо добро не чака Firefox, както и нас – неговите потребители.

По отношение на конкуренцията, Safari също отбелязва спад до 3.9% пазарен дял. Подобно и при Firefox, и тук цялостната картина не изглежда добре. Някога предпочитан браузър от две-трети от потребителите на Apple компютри, той вече има по-малко от 50% дял – едва 49%.

Що се отнася до Edge, IE и Chrome, цифрите са показателни за това къде е насочен интереса на потребителите. Комбинираният дял на майкрософтските браузъри за март е 17.9%, увеличение с половин процентна точка в сравнение с февруари. Конкретно за Edge, интернет пътешествениците все още не му се доверяват сякаш толкова много – едва 13.7% от потребителите на Windows 10 го използват – факт, който вероятно ще се промени, след като Microsoft изпрати в миналото Windows 7 след две години.

Chrome продължава похода си напред с пълни сили с впечатляващите 60.9%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари