Юни месец тази година Radiohead представи колекционерския албум OK Computer, включващ три винилови грамофонни плочи, книга и аудиокасета с неиздадени композиции. Преиздаването е по случай 20-годишнината от излизането на оригиналния албум.

Закупилите специалния музикален комплект потребители на Reddit забелязаха, че последния трак на касетата с име OK Computer program е съставен от странни звуци. Много от тях споделиха, че в началото на записа се чуват звуци, характерни за работата на стария 8-битов компютър ZX Spectrum, в който зареждането на игрите и програмите става с аудиокасети. Хората от Reddit се опитаха да качат тези звуци на компютър, но нищо не се получи.

Оказа се, че просто така да се заредят данните в ZX Spectrum или негов емулатор не е достатъчно. Първоначално трябва да се изреже финалния фрагмент и да премине през филтър на ниските честоти. Цялата инструкция в публикувана в medium.com.

В крайна сметка ZX Spectrum извежда на екрана следния текст:

„Във вашия компютър се намират Томас Йорк, Колин Гринууд, Джонатан Гринууд, Едуард Джон О`Брайън, Фил Селуей, Найджъл Годрик и Стенли Донууд“.

Отдолу стои датата 19 декември 1996 година.

След това се стартира код, извеждащ случайни цветни правоъгълници и случайни звуци, които нищо не значат.

Внимание: след втората минута изображението започва силно да трепти и не се препоръчва да бъде гледано при някакви противопоказания.

Това съвсем не е всичко! Второто великденско яйце е скрито в същата програма, но за да бъде намерено, трябва да се погледне в оперативната памет на компютъра, където се вижда следния текст:

„Поздравяваме ви. Намерихте нашето тайно послание. Сид е жив“.

Не се знае, дали програмата наистина е написана през 1996 година или е специално подготвена за колекционерския албум.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари