fbpx
4.1 C
София

RaiBo: куче робот с изкуствен интелект се движи с 3 метра в секунда

Най-четени

Корейският институт за напреднали науки и технологии обяви разработването на RaiBo – куче робот, което може да се движи стабилно дори по труднопроходим терен като пустиня.

Изследователският екип, ръководен от професор Джемин Хуангбо от катедрата по машинно инженерство, създава технологията за управление на четириноги роботи, според прессъобщение.

„Роботът може да се използва без предварителна информация за терена, така че да бъде приложим за всякакви проучвания за движение на роботи“, казва Суйонг Чой, водещ автор на изследването.

Екипът създава система за имитиране на куче робот, който се движи по неравен терен, засипан с пясък. Учените разработват и изкуствена невронна мрежа, която позволява на робота не само да се движи, но и да взема бързи решения за приспособяване към различни видове терени.

Целта на тази технология е да се разшири обхвата на приложение на четириногите роботи. Машинното самообучение с изкуствен интелект (ИИ) събира информация от различни действия при различни обстоятелства.

Кучето робот с ИИ RaiBo

Невронната мрежа демонстрира способността си да работи в различни среди, включително и умението да се движи бързо, да ходи и да се обръща върху меки повърхности като надуваем дюшек или пясък, без да губи равновесие.

Поради огромното количество данни, необходими за самообучението, обичайна практика е да се събират данни чрез симулации, които пък наподобяват физически процеси в реалния свят. Изследователският екип също така разработва изкуствена невронна мрежа за оценка на данни от времеви периоди за сензорите на робота, която подсказва земната повърхност.

Специален контролер е инсталиран за RaiBo, за да демонстрира бързо ходене със скорост до 3,03 метра в секунда на пясъчна повърхност, докато краката на робота са заровени в пясъка. Без допълнително програмиране на алгоритъма, RaiBo успява да се движи стабилно дори когато е поставен на по-груби повърхности като тревисти полета.

Очаква се методологията за симулация и обучение на изследователския екип да подпомогне разработването на роботи, които да могат да извършват различни задачи на разнообразни терени.

Проучването е публикувано в Science Robotics.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини