fbpx
11.8 C
София

Raspberry Pi в ролята на уеб сървър за хостинг на пълноценни сайтове: втора част

Оригиналът е на Maisha Mahmood

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В първата част разгледахме особеностите на хардуера, инсталирането на мобилната операционна система, настройките на софтуера, инсталирането на Apache в Raspberry Pi, създаването на съвсем опростен уеб сайт и качването на свой собствен сайт в Raspberry Pi сървъра. Предстои получаване на име на домейна, посещаване на сайта чрез това име и подобряване на производителността на новия сървър. Да започваме.

Получаване на име на домейна

Вече можете да качвате на този сървър материалите на своя сайт и да посещавате този сайт от локалната мрежа. Но засега въпросният сайт не е достъпен за никой друг освен на вас. За да може сайтът да бъде посещаван от всички интернет потребители, трябва да се направи още нещо. Предстои един от най-важните етапи за настройка на Raspberry Pi сървъра.

За да могат интернет потребителите да посещават вашия сайт, сървърът трябва да има външен IP адрес. Да предлагате на другите да вписват в своите браузъри IP адреса на вашия сайт изобщо не е професионално. Хората предпочитат да посещават сайтовете като използват букви а не някакви числа разделени с точки. Има много онлайн услуги, които дават възможност безплатно да се изгради съответствието на IP адреса и неговото домейнно име. Работата с тези услуги е съвсем опростена.

Ако нямате статичен IP адрес и вашият интернет провайдър постоянно сменя вашия IP адрес, можете да се възползвате от услугата No-IP, която автоматично обновяване и възстановява връзката между домейнното име и вашия текущ IP адрес. За използването на тази услуга е необходимо да се създаде в нейния сайт безплатен акаунт и да се регистрира самото име на домейна – например rspi.no-ip.org.

След това е необходимо да се инсталират някои програми в Raspberry Pi. Това става по следния начин:

cd /usr/local/src/
sudo wget https://www.noip.com/client/linux/noip-duc-linux.tar.gz
tar xf noip-duc-linux.tar.gz
sudo rm noip-duc-linux.tar.gz
cd noip-2.1.9-1/
sudo make install

След това ще ви бъдат поискани потребителското име и паролата, след което ще започне инсталирането. Ще е необходимо и да се направи така, че No-IP клиентът да се стартира автоматично при включването на Raspberry Pi. Това става чрез редактирането на файла rc.local:

cd /etc/
sudo nano rc.local

В този файл трябва да бъде добавен само един-единствен ред:

sudo noip2

Запишете и затворете файла. След това Raspberry Pi трябва да се рестартира, например с помощта на командата:

sudo reboot

Посещаване на уеб-сайта

След като връзката между IP адреса и домейнното име на сайта е настроена, той може да бъде посетен чрез въвеждане в адресния ред на браузъра на неговото домейнно име. При използване на онлайн услугата No-IP, работата на системата може да бъде проверена с помощта на следната команда:

sudo noip2 -S

Ако по този начин успяват и да видите валиден PID, то това означава че всичко работи нормално.

 

Подобряване на производителността и безопасността

Не е трудно да се създаде хостинг на базата на Raspberry Pi – сами виждаме, че това е доста лесно. Но Raspberry Pi не е най-добрият сървър от гледна точка на производителността. Ако тази производителност не ви е достатъчна, ще трябва да я подобрите.

Един от начините за подобряване производителността на Raspberry Pi сървъра е поместването на всички файлове на хостване на уеб-сайта върху USB диск, вместо на MicroSD карта. По този начин значително се намалява времето за достъп до данните.

Но като цяло можем да отбележим, че Raspberry Pi сървърът е най-подходящ за опростени статични сайтове.

Когато говорим за безопасност, препоръчва се стандартната парола да бъде заменена на нещо по-дълго и по-надеждно. За смяната на паролата може да се използва командата passwd. Това осезателно ще повиши безопасността на системата.

Организирането на LAMP хостинг

Ако решите че статичният HTML сайт не предлага кой знае какви възможности и ви е необходимо нещо по-добро, то можете да използвате LAMP-сървър. Този сървър поддържа PHP и MySQL, което дава възможност за осигуряване работата на интерактивни уеб сайтове. Ако искате да се възползвате от подобна система, първоначално трябва да инсталирате сървъра Apache, а след това MySQL системата за управление на бази данни. За инсталирането на MySQL и съответните PHP компоненти е необходимо да се изпълни следната команда:

sudo apt install mysql-server php-mysql -y

След това Apache трябва да се рестартира:

sudo service apache2 restart

Следва инсталирането на PHP:

sudo apt install php -y

След приключването и на тази инсталация, отново е необходимо рестартирането на Apache. Сега LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP/Perl/Python) сървърът е готов за работа, като вече разполагате с PHP и MySQL, даващи възможност за създаването на сложни уеб проекти.

Изводи

Разгледахме няколко варианта за хостинг на уеб сайтове с помощта на едноплатковия компютър Raspberry Pi. Както видяхме, изграждането и настройването на подобен сървър не е сложно. Но тук трябва да се има предвид, че възможностите на Raspberry Pi в сравнение с обикновения хостинг, са доста ограничени. Но ако ви се налага да хоствате някой опростен статичен сайт, то този подход е съвсем подходящ. Разбира се трябва да се обърне внимание на въпросите по производителността и безопасността.

Искрено се надявам, че ще постигнете успех в използването на Raspberry Pi в ролята на HTTP съръвър.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини