18.6 C
София

RAT-ерите шпионират чрез включените в компютъра уеб-камери

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Компютърното издание Ars Technica публикува голяма статия за така наречените RAT-ери – хакери, които за забавление шпионират потребителите с помощта на програмното осигуряване RAT (Remote Administration Tools). Обикновено, жертви на шпионажа са млади момичета, пише Ars Technica. Разбира се, в последно време, подобни методи се използват не само за хакерски развлечения, но и за сериозен промишлен шпионаж и разузнаване.

В някои специфични форуми хакерите охотно споделят опит и препратки към програмно осигуряване, използвано според тях за „развлекателен шпионаж“. Първата програма от този род се счита BackOrifice от 1998 година. В днешно време тази техника е усъвършенствана и вече се използват програми от типа на DarkComet или Mighty Mouse с удобен интерфейс и меню с „майтапчийски“ функции.

Всеки участник в подобен форум в потвърждение на думите си е длъжен да представи фотографии и клипове, които е успял да направи от компютъра на жертвата.

Ars Technica отбелязва, че един от хакерите във форума се е похвалил, че вече е натрупал над 200 GB „шпионски“ материал от компютрите на „робите“. Фотографиите и видеозаписите подреждал по категории, като сексуалното съдържание поставял в отделна папка. Най-странното преживяване за тези „хакери“ се оказала случайната среща с някои от „робите“ в реалния живот.

Освен обикновения шпионаж RAT-ерите се шегуват с жертвата и по следния начин: скриват бутона „Старт“ или часовника в Windows, отварят и затварят CD или DVD устройството. Фотографиите на учуденото лице на жертвата задължително се публикуват във форума.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI MatePad 11 – таблет без конкуренция в своя клас

Таблетите са един от любимите ни продукти за тестване, но отдавна подобно устройство не бе стигало до редакцията ни. Пазарът на този вид технологии...

Подобни новини