RCS: Наследникът на SMS вече достъпен за всички Android потребители в САЩ

2
981

Може би вече сте чули за RCS или Rich Communication Services: това е ъпгрейд на протокола на SMS, разработка на Google, с който компанията се опитва да адаптира стандартните мобилни текстови съобщения с последните стандарти – да бъдат динамични, интерактивни и гъвкави, с много възможности за различно съдържание. В последните няколко месеца компанията извърши много дейности по всеобщото приемане на протокола, който вече е наличен за всички потребители на Android в САЩ за всеки един мобилен оператор.

Новината беше потвърдена от водещия Саназ Ахари от Google Communications Suite през публикация в социалната мрежа Twitter, като се пояснява, че може да се наложи да направите апликацията Google Messages стандартно приложение по подразбиране за текстови съобщения, така че потребителите на американските телекоми да получат новата функционалност.

RCS вече съществува и се експлоатира във Великобритания и Франция. Що се отнася до останалата част на света, Ахари казва на потребителите да „следят“ относно това кога технологията може да обхване и техния регион. По отношение на поддръжката на услугата в САЩ, Google бяха оповестили плана още преди много време.

Google първоначално бяха решили да оставят операторите да контролират внедряването на RCS, но през последните 12 месеца от компанията промениха плана и искаха да пуснат възможно най-скоро ъпгрейда на съобщенията – използвайки свои собствени сървъри и инфраструктура, с които да дадат възможност за актуализация на телефони, готови за използването и поддръжката на RCS.

Какво представлява RCS?

RCS е разработен от мобилните и хардуерни компании стандарт за разширени текстови съобщения, които да имат възможност да предават изображения, видеа, гифове, информация за местоположението, уеб страници и много други, с което далеч се надхвърлят познатите ни възможности на стандартните текстови съобщения (SMS). Въпреки че не е тяхна разработка, Google работи усилено, за да направи протокола част от всяко едно Android устройство. Планът на компанията е напълно да бъде заменен стария SMS стандарт с нещо по-близко до това, което могат да дадат днешните приложения за кратки мигновени съобщения като WhatsApp, Viber и Telegram.

Това означава по-добра поддръжка за по-големи медийни файлове, въвеждане на индикатори, групови чатове, които са по-лесни за управление и други. SMS ни обслужваше добре от стартирането си до състоянието на развитие на смартфоните до преди няколко години. Но днес, определено не е достатъчен.

RCS може и да работи през WiFi, без да използва клетъчната мрежа на мобилния оператор. За разлика от конкурентни услуги като iMessage част от iOS на всеки iPhone апарат или WhatsApp, RCS чатовете не са криптирани от край до край, така че трети страни потенциално могат да компрометират личната ви кореспонденция, макар от Google да обещават много високо ниво на сигурност.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Абе що имам чувството че цялата драма е че ако изпратя “класически” есемес гугъл може и да не разбере. За това “нов” формат, протокол, рич текст, смайлита,емоджита, стикери, линкове, видеа и т.н. глупости които нямат място в есемеса. Новите версии на андроид месиджис вече набутва няква услуга на гугъл, ама нещо не тръгна добре. И сега РЦС.
Че пропусната информация си е направо пропусната полза.

Звездоброец
Звездоброец

Следващата стъпка ще е нов протокол за пренос на аудио с някаква глупава екстра, отново щедро спонсориран и подкрепян от Google-то, за да не изпускат и информацията в стандартните телефоните разговори.