fbpx
18.8 C
София

Reddit-ралито с късите позиции на акциите на закъсалите компании спаси веригата киносалони AMC

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Разгърналото се тази седмица с изключителна скорост Reddit-рали донесе сериозни приходи на акционерите на компанията GameStop. А сега съвсем неочаквано погаси $600 милиона от кредита на веригата киносалони AMC. Това се случи благодарение смелостта на частния инвестиционен фонд Silver Lake, който рискува и трансформира корпоративните бондове на AMC (кредитът) в обикновени акции.

По този начин, флашмобът на малкия и смел екип Reddit-потребители съвсем реално облекчи положението на веригата киносалони, която бе на границата на фалита заради разразилата се пандемия от COVID-19.

През месец ноември AMC предупреди инвеститорите, че се съмнява дали ще успея да продължи своята дейност като компания. Причината е очевидна: пандемията от новия коронавирус свали до нулата приходите на киносалоните, а предприетите мерки за стимулиране и компенсиране на заплатите от страна на държавата и различните други мерки за поддръжка не помогнаха.

На 25 януари 2021 година генералният директор и президент на AMC успокои акционерите, че фалитът се отлага, понеже компанията е успяла да изтегли кредит от $917 милиона. След това кредитът е бил преобразуван в акции и благодарение на страхотното Reddit-рали, разразило се през тази седмица, веригата киносалони е успяла да върне почти целия кредит.

„Само преди една седмица ние си знаехме, че тази компания е обречена“ – пише Bloomberg. „Ето че днес е напълно възможно тя да оцелее, да започне да процъфтява и да показва филми в киносалоните в продължение на още много десетилетия, понеже тази седмица изглежда всички се побъркаха и изкупиха тези акции“.

В същото време малкият екип на Reddit публикува списък на други силно шортнати активи, който моментално стана изключително популярен.

Да напомним, че хедж фондовете и институционалните инвеститори залагат на това, че закъсалите компании ще претърпят крах и цените на техните акции ще паднат. Ето защо те застават в къси позиции и многократно препродават взетите назаем от брокерите акции на тези закъсали компании. В крайна сметка броят на късите позиции многократно превишава броя на реалните акции на пазара, което от друга страна дава възможност за осъществяването на така наречения шорт скуиз – тотален срив на шорт пазара.

Именно това успя да направи малкият и сплотен екип от социалната мрежа Reddit – тези хора накараха цената на акциите на тези закъсали компании да излети до небесата. Според закона, след приключването на късата позиция (от един-два дни до една седмица) хедж фондът трябва да върне на брокера взетите под наем акции. Но през това време те са поскъпнали и хедж фондът трябва да ги изкупи на загуба, за да ги върне на брокера, а ако не може, оставеното задължително обезпечение при вземането на акции под наем, образно казано, изгаря.

Колективните действия на r/WallStreetBet общността в Twitter доведоха до огромен ръст в курса на акциите на редица компании. Ралито бе оглавено от GameStop, цената на акциите на която нарасна от $19 на $396, а сега е на ниво $325. След нея е AMC с начална цена на една акция едва $2, която след това нарасна до $20, а сега е $13,26. Има много други подобни примери.

Потребителите на r/WallStreetBet общността в Twitter заявиха, че не възнамеряват да печелят от това рали и нямат намерение да продават закупените акции, за да не допуснат падане на техните цени.

Финансовите анализатори предполагат, че страхотният шум, вдигнал се около GameStop, AMC и другите подобни компании постепенно ще утихне, понеже или ралито ще спре, или ще се намесят американските регулаторни органи. Администрацията на Джо Байдън вече заяви, че министерството на финансите и икономическите съветници в неговия екип внимателно наблюдават ситуацията.

Този четвъртък онлайн брокерът Robinhood, който най-много шорти акциите на финансово закъсалите компании изключи от своето приложение за търговия с ценни книжа възможността за закупуването акциите не само на GameStop, а и на AMC, Nokia, Naked Brand, BlackBerry, Bed Bath & Beyond, Express и Koss. Особеното тук е, че е забранено само изкупуването на акции, а не тяхното продаване, като идеята е ясна – тяхната цена трябва да падне.

В резултат от това акциите на GameStop наистина рязко паднаха и на 28 януари вечерта търговете приключиха на ниво $193,6, което е с 44,3% по-ниско в сравнение с ден по-рано. Отговорът на тези действия бе съвсем очакван: на 29 януари група от над 100 частни инвеститори подаде колективен съдебен иск срещу Robinhood, в който се казва, че тази забрана за търговия с акции е съвършено незаконна и се провежда в интерес на големите институционални играчи, които преди това залагаха на спада в цената на акциите. Ищците искат обезщетение от 5 милиона долара.

Този световен флешмоб набра обороти. Хората търсят и намират приложения, чрез които могат да се купят акциите на прекалено шортнатите американски компании. За огромна активност в тази насока се съобщава от Индия, Япония, Китай, Нигерия, Русия и други страни. Големите брокери Robinhood и Interactive Brokers въведоха редица ограничения на търговията с акциите на GameStop, като и на някои други компании, които се обсъждат от r/WallStreetBets общността. Но едва ли така създалата се ситуация ще излезе от контрол.

SEC от своя страна започна разследване, което ще бъде много необичайно, понеже в този случай сговорът за напомпване на акциите е протекъл в отворен интернет форум и няма как да бъде наречена таен. Остава отворен и въпросът доколко законни или незаконни са тези действия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини