Restrict – новият инструмент на Instagram за борба с тормоза

1
466

Ръководителят на Instagram, Адам Мосери, поставя за своя цел да се бори с един от проблемите на платформата – наличието на много тормоз. Списание TIME разказва, че компанията работи върху създаването на изкуствен интелект, който да улавя определени поведенчески действия, които карат потребителите да се чувстват измъчвани. Така алгоритмите ще могат да се справят с това съдържание, което цели да наранява други потребители, и то в реално време.

Това обаче ще отнеме доста време, може би години. Междувременно компанията разработва инструменти, които да помогнат на потребителите да се борят собственоръчно с малтретирането.

Какво е Restrict?

И сега има как да се справим с неприятни хора в социалните мрежи – докладваме съдържанието и блокираме лицето. Проучване сред потребителите обаче установява, че тинейджърите не блокират хората, които ги тормозят и не ги докладват. Децата виждат това като прекалено тежка мярка, която може да предизвика последствия.

При Restrict нещата се случват по-различно – едностранно. Когато блокираш един потребител, той може да разбере за това, тъй като няма може да отвори твоя профил на платформата. При новата опция, ответната страна няма да може да разбере, че е ограничена.  Нежеланите контакти ще виждат публикациите в профила ни, но няма да могат да следят кога сме на линия и дали сме прочели съобщенията им.

Що се отнася до публикациите, ще можем да преглеждаме коментарите, които ограничените лица оставят под тях. Можем да одобрим коментара (всички ще го виждат), да го изтрием (никой няма да го вижда) или да го оставим на изчакване за цяла вечност (само ограниченият потребител ще го вижда). Даже няма нужда да четем тези коментари, тъй като съдържанието им ще е скрито. За да изтрием или одобрим даден коментар, първо трябва да натиснем на него и да го видим. Ако не правим нищо, той ще стои на изчакване и ние можем да не го четем.

По отношение на съобщенията, ограничените потребители ще могат да виждат хронологията с нас в своята кутия. Ние обаче няма да получаваме известия, когато ни пишат. Няма да ги виждаме и в основната си кутия. Съобщенията от ограничени потребители се съхраняват отделно.

Недоброжелателите ще имат трудности и при отбелязването ни. За да е по-трудно за тях, те няма да получават автоматични предложения с нашия профил от Instagram, а ще трябва да напишат цялото ни потребителско име – от начало до край.

Предизвикателството е хората да са запознати със съществуването на опции от този тип. Те не могат просто да се поставят в настройките, в очакване някой да ги намери. Дизайнери и инженери експериментират с различни начини да уведомяват потребителите. Един пример в този случай би бил да получаваме покана да ограничим даден потребител, ако сме изтрили определен брой негови коментари от публикациите си.

Instagram ще започне тестове на Restrict в следващите няколко седмици. Плановете са нововъведението да е достъпно за всички потребители преди края на годината.

 

 

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари