Европа не трябва да бърза със забраната на двигателите с вътрешно горене, а преди това трябва да създаде собствени мощности за производството на акумулаторни батерии, за да може да се конкурира с Китай.

Reuters съобщи, че въпросите, свързани с бъдещето на европейското автомобилостроене стават все по-актуални. На тяхна база много от европейските политици строят своите програми и започнаха да дават щедри обещания. Почти всички европейски държави заявиха, че ще преминат към по-екологичните електромобили и обещаха да се откажат от ДВГ. Но това може да нанесе сериозен удар върху икономиката.

Избързването с електромобилите и отказът от ДВГ ще е от полза единствено на икономиката на Китай, който заедно с Южна Корея и Япония доминира в производството на акумулаторни батерии за електромобили. Докато в Европа няма собствени заводи за производство на акумулаторни батерии, преходът към електрически транспорт ще развива само китайската икономика.

Пресмятанията показват, че европейските автомобилни производители ще трябва да заплащат от 4000 до 7000 евро за всеки произведен електромобил. По този начин Европа може да се лиши от съществено важно собствено производство, а това може да доведе до стагнация и срив в икономиката.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

4 коментара за "Reuters: „Забраната на ДВГ в Европа е от полза само за икономиката на Китай“"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка