Reuters: Amazon постепенно заменя складовите работници с роботи

5
632

Amazon вероятно е готов да съкрати хиляди работни места в своите предприятия, като замени пакетировачите на стоки с роботи.

Компанията Amazon започва да инсталира в своите складове роботи, които пакетират стоките. По този начин се автоматизира работата, с която сега са заети хиляди хора, съобщи Reuters.

Amazon използва роботите CartonWrap произвеждани от италианската компания CMC Srl. Технологията на работа е следната: роботът сканира стоката, която се движи към него по конвейер, сглобява от картон необходимата опаковка и пакетира поръчката. Според тази информация, в няколко десетки предприятия на Amazon ще бъдат инсталирани по два от тези роботи.

Роботите CartonWrap пакетират по 600-700 поръчки на час, което е от 4 до 5 пъти повече в сравнение с хората. Всеки робот може да замени 24 души, а цялостното внедряване на новата технология може да доведе до съкращаването на над 1000 души, досега занимаващи се с пакетирането на стоките. В този процес все пак са необходими хора: един, който да поставя поръчките на конвейера, още един, който да сменя ролките хартия и лепилото и трети, обучен да отстранява неизправностите.

Една от тези машини струва $1 милион плюс разходите за амортизация и за обслужване. Специалистите на Amazon са пресметнали, че разходите ще се възстановят за не повече от две години. Компанията не е е обявявала, че ще има съкращения и вероятно, заетите с пакетирането работници ще бъда насочени към другите отдели. Добре известно е, че Amazon по всякакъв начин се опитва да намали ръчния труд в своите предприятия.

„Тестваме нова технология с цел повишаване на безопасността и увеличаване скоростта на доставките, с което да увеличим ефективността на нашите предприятия“ – заяви пред Reuters официален представител на Amazon. „Икономисаните парични средства възнамеряваме да използваме за създаването на нови услуги за нашите купувачи и по този начин ще разкрием нови работни места“.

Amazon е една от компаниите в САЩ с най-много работници и служители. Разкриването на нови работни места се поощрява от властите. Така например, миналата година щатът Алабама обеща да изплати на Amazon $48,7 милиона в продължение на 10 години за създадените 1500 нови работни места.

Amazon избягва появата на каквито и да било негативни материали в пресата по отношение на уволнения или съкращения в своите складове, поради роботизирането на ръчния труд. Всъщност компанията по принцип не уволнява своите работници. Но работата на конвейера е толкова досадна и изтощителна, че хората не издържат дълго. По този начин Amazon постепенно ще ги замени с роботи, които могат да работят с бързо темпо 24 часа в денонощието. Очаква се изцяло роботизирани складове да се появят след 10 години.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Гадьо
Гадьо

А кога да очакваме Амазон да замени и клиентите си с роботи?

Мирослав
Мирослав

До десет години роботите ще заемат 48% от работните позиции на хората.
С напредването на изкуственият интелект се предполага, че хуманоидите ще придобият собствено съзнание. Тогава не ми се мисли…

Ебачев
Ебачев

За пръв път да съм съгласен с Мирослав. Много на зле отиват нещата….
Когато масата от хората останат безработни и без доходи, а фабриките които бълват в режим свръхпроизводство станат факт, ще се случи най страшното…

Леле
Леле

Не чети Маркс, пазарът решава проблема със свърхпроизводството. А и модерния свят се движи основно от услуги.

Ебачев
Ебачев

Какво общо има Маркс в случая?? Освен че всички западни капиталистически икономики спазват написаното от него до последната буква друго не виждам. Проблемът е че ще имаш фабирки и производства които преди са осигурявали работа на СТОТИЦИ, а сега ще осигуряват ДОХОДИ само на няколко души. При нарастващото главоломно население на Планетата, това ще бъде катастрофално. „А и модерния свят се движи основно от услуги.“ Нали се сещаш че не всеки е младо путе на 22 което да лъже хората и да продава договори и смартфони в лъскав офис???И не всеки може да работи това, защото просто няма толкова работни… Виж още »