Reuters: Apple може да представи електрически автомобил най-рано през 2024

2
429

По-рано днес съобщихме, че Apple има сериозни амбиции за производство на автомобили. Сега от Reuters съобщават, че компанията би могла да представи пътнически автомобил, не по-рано от 2024 г., както и би могла по същото време да въведе на пазара собствени система за самоуправление и „иновационна технология за производство на акумулаторни батерии“. Информацията, на която се базира доклада е с неуточнени източници, като в него не се разкрива дали тези иновации ще бъдат представени заедно с новия автомобил на компанията.

Съществуват слухове, че Apple разработва собствен автомобил от 2015 г. Но през 2016 г. проектът е бил замразен, като разработването е прекратено поради преместването на фокуса на екипа на компанията, върху представянето на софтуер, който може да бъде лицензиран за производителите на автомобили, според отчетите от тези години. Около 200 души са били уволнени от автомобилния екип на Apple само през изминалата година.

Сега изглежда, че Apple е подновила фокуса върху изграждането на действително превозно средство – въпреки че има много неясноти това може да се случи. По-ранната информация днес гласеше, че се очаква компанията да представи първия си електромобил догодина през септември, заедно с iPhone 13. От Ройтерс обаче са доста скептични към тази хипотеза и смятат, че 2024 г. ще бъде годината на дебюта на първото превозно средство на Apple, въпреки че е възможно крайния срок да бъде изместен до 2025 г. или след това, поради закъснения, свързани с пандемията. Все още има шанс Apple да насочи усилията си обратно към технологията за автономно шофиране, предупреждава докладът.

В доклада се казва, че Apple разчита на трети страни да предоставят някои компоненти за разработването на технологията за самоуправление, включително и на системите LIDAR. Съобщава се, че технологията за производство на батерии на Apple ще разчита на „моноклетъчен“ дизайн, който позволява по-голям капацитет да се побере в една цялостна батерия, която не е разделена на отделни клетки. Ройтерс съобщава, че батерията потенциално би могла да позволи по-голям капацитет с по-ниски разходи.

От редакцията на The Verge са се обърнали към Apple със запитване за допълнителен коментар за разработката, но от компанията са отказали да дадат повече информация.

Ако Apple планира да произведе самоуправляващ се автомобил, компанията би могла да се сблъска с много регулаторни пречи, преди нейните превозни средства да бъдат пуснати в движение по улиците. Днес на практика не съществуват реално самоуправляващи се превозни средства, въпреки че някои автомобили, като тези на Tesla, предлагат високо ниво на подпомагане на водача при шофиране, но това е възможно само в определени ситуации и е доста далеч от реалното самоуправление.

По-рано този месец Apple предаде контрола върху проекта си за самоуправляващи се автомобили на Джон Джанандреа, ръководител на Al отдела на компанията. Джанандреа беше приет на борда на компанията през 2018 г., за да работи върху Siri, след като преди това работеше в Google като ръководител на отдела зад търсачката и изкуствения интелект.

Припомняме, че надеждният анализатор на продуктите на Apple Минг-Чи Куо, който досега не е направил нито една погрешна прогноза, още през 2018 г. каза, че е възможно компанията да представи на пазара собствен електромобил между 2023 и 2025 г., като прогнозата му беше цитирана тогава от редица известни технологични сайтове, в това число и от MacRumors. Разбира се, тогава прогнозата му не беше по-малко изненадваща отколкото е днес, но добре запознатите и наблюдаващи отблизо разработките и проектите на Apple, от години вече знаеха, че компанията работи по такива продукти. Като цяло обаче, впечатлението на наблюдаващите и анализиращите областта беше, че Apple се фокусира основно върху разработването на софтуер за самоуправление на автомобилите, който да отдава под лицензно ползване на други производители на автомобили, а не върху собствено производство на електрически коли с марката Apple върху предния капак.

Към момента също липсва надеждна информация какви производствени мощности и изпълнители възнамерява да използва Apple. Потенциалните изпълнители на компанията могат да бъдат много, особено предвид наскоро нарастващата ожесточена конкуренция в сектора. Но коя фирма ще избере Apple, предстои да разберем. Почти е сигурно обаче, че както за почти всички свои хардуерни продукти, Apple ще разчита на външен изпълнител и при електромобилите си, тъй като реално погледнато компанията не разполага със собствени производствени мощности, които да бъдат в състояние на произвеждат автомобили. Никога не би било късно за инвестиция и в такава посока, но все пак и на този етап, това звучи доста далечно от визията и бизнес модела на Apple.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари