Revolut – бъдещето на банките?

30
9379

Ако следите технологичните новини и най-вече техния финтех сегмент, почти няма начин да не сте чували за Revolut. И въпреки че дигиталната банка, основана през 2015-а вече има 3 милиона потребители, тя все още е сравнително непозната в България.

Засилващият се интерес към нея обаче ни накара да обобщим накратко идеята на компанията, това как работи, има ли смисъл от нея и дали наистина е бъдещето, така както предричат редица специалисти.

Всичко започва като стартъп в Лондон, основан от Николай Сторонски и Влад Ятсенко, в акселератора Level39 в Canary Wharf. Идеята е да се направи услуга, много по-справедлива към потребителите, с която те да управляват парите си без скрити такси и неизгодни курсове при превалутиране. С популярните банкови карти човек може да се разплаща почти навсякъде по света и особено когато човек пътува – това е много удобно.

При всяка операция обаче банките вземат за валутната конверсия. Тя е от 1 до 5% допълнително към курса на съответната централна банка. Именно това прави впечатление на Николай, бивш трейдър в швейцарска и американска банка. Той споделя преди време пред Форбс:

„По време на бизнес пътуванията си, които бяха много установих, че губя стотици долари в такси и комисионни. Като човек, имащ основа във финансовата сфера, много добре знаех колко завишени са тези такси. Опитах се да намеря карта, която да работи с много валути – но не можах. Така реших да направя Revolut.“

Банката, която всъщност се използва под формата на мобилно приложение и сайт, прави обмена единствено по централния курс, без никакви допълнителни банкови такси и начисления. Revolut е цифрова банка от съвсем нов тип, която може да промени и променя банковото дело. Revolut е цифровата алтернатива на банкирането, каквото го познаваме.

Сваляйки приложението и регистрирайки се вие създавате виртуална карта, която стои единствено и само във вашия акаунт. При желание от ваша страна можете да се сдобиете и с пластика, която да ви бъде изпратена по пощата. Картата на Revolut на външен вид е обикновена MasterCard или Visa банкова карта. С нея можете да извършвате плащания в целия свят.

Но внимание, превалутирането се осъществява по борсовия курс на валутите, а това е курсът на централната банка с разлика стотни от процента. През почивните дни борсите не работят и Revolut начислява допълнителни 0,5%. За получаването на картата Revolut, клиентът задължително трябва да е жител на Европейския съюз.

Къде можем да използваме Revolut

Картата Revolut ще бъде от голяма полза за всеки, който му се налага да харчи пари в някаква друга валута. Ако в тази карта има например евро, много изгодно може да се разплащате както офлайн, така и онлайн в паунди, франкове, долари, злоти и дори биткойни. Всъщност Revolut може да се използва във 120 държави. А най-хубавото е, че може да се избегне неприятното пресмятане на цените в британския Amazon например. Както и в американския eBay и други подобни сайтове. Можете да пътешествате по целия свят и да не си губите времето да пресмятате колко допълнителна такса ще платите.

Има някои ограничения. Месечният лимит на теглене на пари от банкоматите е 200 евро, като след това се начислява комисионна в размер на 2%. При използването на Revolut има едно златно правило – не забравяйте да изберете местната валута при използването на ПОС терминалите и банкоматите.

Как да получим Revolut

Картата Revolut може да бъде както виртуална, така и физическа банкова карта, която може да бъде поръчана по пощата и получена с безплатна доставка. Необходимо е да се попълни неголям формуляр в официалния сайт или в мобилното приложение. Приложението работи с операционните системи Android (4.2.2 и нагоре) и IOS (версия 7 и нагоре). Важно е да кажем, че можете да работите с приложението и без да имате карта. Такава обаче винаги може да бъде поръчана за стандартна такса от 6 евро или 5 паунда, въпреки че от компанията периодично правят кампании и пускат карти безплатно (в момента има такава до 2-и декември)

Всички жители на ЕС автоматично получават безплатна банкова сметка със свой IBAN, като не се прави проверка на адреса и не се проверява кредитния регистър. По този начин става възможно извършването на практика на безплатни и бързи банкови преводи в Европа и другите страни чрез IBAN номера.

Тарифи

Използването на Revolut е безплатно, но компанията предлага и допълнителни услуги. Така например, PREMIUM планът включва безплатни сметки с европейски и британски IBAN номера, теглене на по-големи суми в брой, 5 портфейла за криптовалути и други.

Къде е уловката и какво печелим ние

Разбира се, никой не работи без да реализира печалба. Така е и с Revolut. За разлика от банките, компанията спестява редица разходи и затова може да си позволи избягването на такси при разплащане. И въпреки че основната услуга е безплатна, на база на приложението, което вече е инсталирано от хиляди хора, тепърва предстоят да се предлагат не малко услуги, най-вече платени.

Така например, освен безплатния абонамент вече има два вида платен, свързан с различни услуги, които могат да се използват. В крайна сметка обаче дори и те могат да се сторят много изгодни за редица хора.

Premium да речем предлага безплатна медицинска застраховка, безплатна застраховка при пътуване, както и теглене от банкомат без каквато и да е такса (до 800 лв на месец).

В другия абонамент Metal, който е още по-скъп, пък трупате кешбек от 1% на всяка ваша покупка, имате достъп до личен асистент (консиерж) и намалена застраховка на смартфона ви.

Да, последното е част от допълнителните неща, които приложението предлага. И въпреки, че ни дава много свобода при използване, приложението все пак веднага засича с какъв телефон сме и предлага да го застрахова срещу 3 лв на седмица.

Но това е само едно от допълнителните неща, от които Revolut очевидно ще започне да печели. Наред с това скоро вероятно през приложението ще могат да се продават и други застраховки, ще може да се тегли кредит, а от приложението е видно, че дори скоро ще има и неща, които ще могат да се закупуват директно през него.

Така че никой не работи благотворително – това е сигурно.

Какви обаче са ползите

Приложението е отличен начин човек да управлява парите си. Лесно може да се следи кога, къде и за какво харчите средствата си.  Има множество настройки и ограничения с едно натискане на екрана си.

С това се повишава много и сигурността, защото плащайки с личната си карта, често получавате SMS с голямо закъснение. Тук всичко става на секундата. При някакви съмнения за секунди можете да блокирате картата си, а след минута да я разблокирате отново. Нещо повече. В приложението има много настройки, касаещи възможността за плащане на база GPS локация, безкотактно плащане, теглене от банкомат и плащане онлайн. Всичко се управлява за секунда. Нещо, което традиционните карти просто не позволяват, без да посещавате клон на банката и попълвайки множество формуляри

Плащанията към приятели и родини също са на съвсем друго ниво. Можете да преведете на някой пари буквално за секунди, ако и той има приложението. В случай, че давате джобни на децата си – можете да го правите автоматично и виртуално – отново само с няколко натискания.

Възможностите които предлага продукта на интересния стартъп от Лондон са много и в момента, но сме сигурни, че ще стават все повече и по-интересни. Малко или мното това е бъдещето на банките, а проекти като Revolut провокират целия пазар да се движи в посока на иновации.

Накратко

Revolut е цифрова банка от ново поколение, която дава възможност много изгодно да се извършват разплащания не само в левове например, но и в други валути без банкова комисионна – на практика без никаква комисионна (само в работните дни). Много изгодно предложение за пътувания зад границата, понеже работи с над 130 различни валути.

Картата е удобна и за всички, които пазаруват в eBay, Amazon, Aliexpress, BeautyBay и т.н. Валутната конверсия ще се осъществи по текущия курс, а сумата ще бъде приспадната от сметката на клиента. По този начин се икономисват от 1 до 5% от плащането.

 

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
30 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари