Revolut – бъдещето на банките?

30
5476

Ако следите технологичните новини и най-вече техния финтех сегмент, почти няма начин да не сте чували за Revolut. И въпреки че дигиталната банка, основана през 2015-а вече има 3 милиона потребители, тя все още е сравнително непозната в България.

Засилващият се интерес към нея обаче ни накара да обобщим накратко идеята на компанията, това как работи, има ли смисъл от нея и дали наистина е бъдещето, така както предричат редица специалисти.

Всичко започва като стартъп в Лондон, основан от Николай Сторонски и Влад Ятсенко, в акселератора Level39 в Canary Wharf. Идеята е да се направи услуга, много по-справедлива към потребителите, с която те да управляват парите си без скрити такси и неизгодни курсове при превалутиране. С популярните банкови карти човек може да се разплаща почти навсякъде по света и особено когато човек пътува – това е много удобно.

При всяка операция обаче банките вземат за валутната конверсия. Тя е от 1 до 5% допълнително към курса на съответната централна банка. Именно това прави впечатление на Николай, бивш трейдър в швейцарска и американска банка. Той споделя преди време пред Форбс:

„По време на бизнес пътуванията си, които бяха много установих, че губя стотици долари в такси и комисионни. Като човек, имащ основа във финансовата сфера, много добре знаех колко завишени са тези такси. Опитах се да намеря карта, която да работи с много валути – но не можах. Така реших да направя Revolut.“

Банката, която всъщност се използва под формата на мобилно приложение и сайт, прави обмена единствено по централния курс, без никакви допълнителни банкови такси и начисления. Revolut е цифрова банка от съвсем нов тип, която може да промени и променя банковото дело. Revolut е цифровата алтернатива на банкирането, каквото го познаваме.

Сваляйки приложението и регистрирайки се вие създавате виртуална карта, която стои единствено и само във вашия акаунт. При желание от ваша страна можете да се сдобиете и с пластика, която да ви бъде изпратена по пощата. Картата на Revolut на външен вид е обикновена MasterCard или Visa банкова карта. С нея можете да извършвате плащания в целия свят.

Но внимание, превалутирането се осъществява по борсовия курс на валутите, а това е курсът на централната банка с разлика стотни от процента. През почивните дни борсите не работят и Revolut начислява допълнителни 0,5%. За получаването на картата Revolut, клиентът задължително трябва да е жител на Европейския съюз.

Къде можем да използваме Revolut

Картата Revolut ще бъде от голяма полза за всеки, който му се налага да харчи пари в някаква друга валута. Ако в тази карта има например евро, много изгодно може да се разплащате както офлайн, така и онлайн в паунди, франкове, долари, злоти и дори биткойни. Всъщност Revolut може да се използва във 120 държави. А най-хубавото е, че може да се избегне неприятното пресмятане на цените в британския Amazon например. Както и в американския eBay и други подобни сайтове. Можете да пътешествате по целия свят и да не си губите времето да пресмятате колко допълнителна такса ще платите.

Има някои ограничения. Месечният лимит на теглене на пари от банкоматите е 200 евро, като след това се начислява комисионна в размер на 2%. При използването на Revolut има едно златно правило – не забравяйте да изберете местната валута при използването на ПОС терминалите и банкоматите.

Как да получим Revolut

Картата Revolut може да бъде както виртуална, така и физическа банкова карта, която може да бъде поръчана по пощата и получена с безплатна доставка. Необходимо е да се попълни неголям формуляр в официалния сайт или в мобилното приложение. Приложението работи с операционните системи Android (4.2.2 и нагоре) и IOS (версия 7 и нагоре). Важно е да кажем, че можете да работите с приложението и без да имате карта. Такава обаче винаги може да бъде поръчана за стандартна такса от 6 евро или 5 паунда, въпреки че от компанията периодично правят кампании и пускат карти безплатно (в момента има такава до 2-и декември)

Всички жители на ЕС автоматично получават безплатна банкова сметка със свой IBAN, като не се прави проверка на адреса и не се проверява кредитния регистър. По този начин става възможно извършването на практика на безплатни и бързи банкови преводи в Европа и другите страни чрез IBAN номера.

Тарифи

Използването на Revolut е безплатно, но компанията предлага и допълнителни услуги. Така например, PREMIUM планът включва безплатни сметки с европейски и британски IBAN номера, теглене на по-големи суми в брой, 5 портфейла за криптовалути и други.

Къде е уловката и какво печелим ние

Разбира се, никой не работи без да реализира печалба. Така е и с Revolut. За разлика от банките, компанията спестява редица разходи и затова може да си позволи избягването на такси при разплащане. И въпреки че основната услуга е безплатна, на база на приложението, което вече е инсталирано от хиляди хора, тепърва предстоят да се предлагат не малко услуги, най-вече платени.

Така например, освен безплатния абонамент вече има два вида платен, свързан с различни услуги, които могат да се използват. В крайна сметка обаче дори и те могат да се сторят много изгодни за редица хора.

Premium да речем предлага безплатна медицинска застраховка, безплатна застраховка при пътуване, както и теглене от банкомат без каквато и да е такса (до 800 лв на месец).

В другия абонамент Metal, който е още по-скъп, пък трупате кешбек от 1% на всяка ваша покупка, имате достъп до личен асистент (консиерж) и намалена застраховка на смартфона ви.

Да, последното е част от допълнителните неща, които приложението предлага. И въпреки, че ни дава много свобода при използване, приложението все пак веднага засича с какъв телефон сме и предлага да го застрахова срещу 3 лв на седмица.

Но това е само едно от допълнителните неща, от които Revolut очевидно ще започне да печели. Наред с това скоро вероятно през приложението ще могат да се продават и други застраховки, ще може да се тегли кредит, а от приложението е видно, че дори скоро ще има и неща, които ще могат да се закупуват директно през него.

Така че никой не работи благотворително – това е сигурно.

Какви обаче са ползите

Приложението е отличен начин човек да управлява парите си. Лесно може да се следи кога, къде и за какво харчите средствата си.  Има множество настройки и ограничения с едно натискане на екрана си.

С това се повишава много и сигурността, защото плащайки с личната си карта, често получавате SMS с голямо закъснение. Тук всичко става на секундата. При някакви съмнения за секунди можете да блокирате картата си, а след минута да я разблокирате отново. Нещо повече. В приложението има много настройки, касаещи възможността за плащане на база GPS локация, безкотактно плащане, теглене от банкомат и плащане онлайн. Всичко се управлява за секунда. Нещо, което традиционните карти просто не позволяват, без да посещавате клон на банката и попълвайки множество формуляри

Плащанията към приятели и родини също са на съвсем друго ниво. Можете да преведете на някой пари буквално за секунди, ако и той има приложението. В случай, че давате джобни на децата си – можете да го правите автоматично и виртуално – отново само с няколко натискания.

Възможностите които предлага продукта на интересния стартъп от Лондон са много и в момента, но сме сигурни, че ще стават все повече и по-интересни. Малко или мното това е бъдещето на банките, а проекти като Revolut провокират целия пазар да се движи в посока на иновации.

Накратко

Revolut е цифрова банка от ново поколение, която дава възможност много изгодно да се извършват разплащания не само в левове например, но и в други валути без банкова комисионна – на практика без никаква комисионна (само в работните дни). Много изгодно предложение за пътувания зад границата, понеже работи с над 130 различни валути.

Картата е удобна и за всички, които пазаруват в eBay, Amazon, Aliexpress, BeautyBay и т.н. Валутната конверсия ще се осъществи по текущия курс, а сумата ще бъде приспадната от сметката на клиента. По този начин се икономисват от 1 до 5% от плащането.

 

30
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
19 Отговори на коментарите
11 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Comet 67p
Comet 67p

Shter.io , руско ПОНЗИ в лондон регистрирана в офшорката джърси !!! понзи – предлага банкова сметка без такса(безплатен обяд НЯМА) ЯКО понзи – като не се прави проверка на адреса и не се проверява кредитния регистър – ептен елементарно опитват да минат овцете(закон за изпиране на мръсни €/анти-тер ; данъчните имат спогодбва във цяла европа ) понзи – предлага ти visa БЕЗ 5% такса (visa с какво ще си подържа световната мрежа ; безплатен обяд НЯМА ) понзи – безплатна застраховка , безплатно теглене(безплатен обяд НЯМА) понзи – трупате кешбек от 1% на всяка ваша покупка(значи visa губи 1%; безплатин… Виж още »

Палеустиниец
Палеустиниец

Фейк, няма смисъл от това

Иванов
Иванов

не е никакъв фейк

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Реклама? Платена публикация? Къде пише?
Да се взимат пари за да се публикуват реклами (провеждане, измама, манипулация) може би е допустимо, ама хайде нека да се знае че са такива

the professor
the professor

не мисля, че това е бъдещето… банките искат да цоцат и това никак няма да им е от полза… може да е от полза за потребителите, но тях никой не ги пита…

Dimitar
Dimitar

Ползвам от 1 година, много удобно. Продаваш си от криптото на борса и си пращаш в Револют. От време на време искат да предоставиш източник на парите – скрийн шот от продажбата на борсата върши работа.

Разбира се не е Понци, имат си банков лиценз и са добре финансирани да се развиват години напред…

Иван
Иван

Да, предлагат добра услуга, но не са банка, а ООД (съгласно английските закони). Аз лично предпочитам TranferWise. Имат същите услуги, по-евтини и повече. Monese също върши работа. Чакам да видя българското phyre как ще се развие. А за хората, които си мисля, че е схема – заредете си примерно 10 лева да пробвате и ще видите ползите. Аз пращам години вече пари за 5, 6 лева такса, докато банката ми иска мин. 30.

Comet 67p
Comet 67p

Че кое понзи ще те мами за 10 лв. Продай апартамента на баба ти в люлин 10 и им преведи. So I registered for Revolut yesterday. It was cool at first, I topped up my account with 10 GBP, it went smooth. But guess what? They allowed me to top-up my account and after I deposited they basically started demanding for all kind of documents. You want to activate your cards – verification first You want to send a bank transfer – verification first You want to breath air – verification first Need to mention their verification system is a… Виж още »

Comet 67p
Comet 67p

Regolut don’t require a full banking licence but are recognised and regulated by the British because of cooperation with an existing licenced bank, or in Revolut’s case, with GPS

Полу нещо си което няма банков лиценз .

In fact, if you’re dealing with a service that is anywhere close to being legitimate

Всъщност са полу-легални .

Comet 67p
Comet 67p

Revolut issued a prepaid Mastercard for me and I transferred €100 to top up my account. However they refuse to credit your account due to a „technical issue“ on their side. If this is not a fraud, please kindly explain the fraud definition to me. Преведох 100£ на Revolut да ми заредят предплатена мастеркард. ОБАЧЕ Revolut ми отказаха поради технически причини. Ако това не е измама какво е ? I filed a complaint with the FCA and the information I provided has been logged against Revolut as part of FCA regulatory responsibilities. Moreover, FCA forwarded my complaint to the Financial… Виж още »

Mr. KurdoKolene
Mr. KurdoKolene

Би ли споделил TransferWise, кои услуги са по евтини от Revolut, и какво има повече? Revolut може да не е банка, но имат английски банков лиценз подобно на другите fintech компании. Скоро ще получат и за банка.

Comet 67p
Comet 67p

да не е банка, но имат английски банков лиценз подобно на другите fintech компании. Скоро ще получат и за банка. НЕ банка , но има банков лиценз но в бъдеще ще го получи лиценза понзито е от 2015 обаче – обаче си чака за лиценз които вече има ,но неможе да бъде банка ????? И тъга? за загубили парите си в поредното понзи. Все пак ктб беше години наред банка но годината Бърни мадоф е бил председател на насдак. Enron e била 2 пъти компания на годината д-р Ружа(onecoin) беше бизнес дама на годината Друго понзи: How interesting! There is… Виж още »

Comet 67p
Comet 67p

Понзито отнесе(disabled account) 40 000£ към офшорката . Последен ред : май вече има стотици жертви. Уведомявам обудсмана. Revolut customer service is the worst!!! My business account is under review for 2 months already, but this nightmare started much more earlier. It started when I became the director of the company. The previous director has passed me activity along with the business account and I had been using it for a couple of months, till one day they have blocked the incomes and I wasn’t able to do any payments/transfers. Chating with them is a real „bliss“. For one week… Виж още »

Comet 67p
Comet 67p

Измамените от понзито си имат туитър канал
mobile. twitter. com/revolutbank

Did you know that Revolut bank has had over 500 complaints last year regarding them closing accounts for no reason and
stealing customers money for months ignoring there messages.

WHY WOULD YOU EVEN CONSIDER GIVING THEM A BANKING LICENSE THEY ARE A SCAM !!!! ???

Comet 67p
Comet 67p

Dreadful customer service.
Account blocked.
No way of contacting anybody!!!!

Awful customer service you money grabbing thieves!

Comet 67p
Comet 67p

DO NOT USE REVOLUT ,
I HAVE HAD TO REPORT THEM TO THE
@financialombuds @actionfrauduk @BBCWatchdog to get my money back.

Only to have my account reopened then closed again for no reason ???
#revolut #scam #fraud

pic. twitter. com/LIK5JOwfme

Comet 67p
Comet 67p

Кажете сега не заслужава ме ли със shter.io да сме дясната ръка на Мая Манолова,
за 30 мин след публикуването на капана-реклма за нови овце? разучихме понзито? без никога да сме го ползвали .

Спасихме хиляди овце от заколение в лондон ;

Сега BG понзита?? могат да им одерът кожата.

Comet 67p
Comet 67p

Ново внесените пари в Revolut са пoкривали банковите такси на старите вложители !! Схемата работи само дотогава, докато има постоянен приток от нови инвеститори, влагащи нови пари. Това се нарича финансова пирамида. Схемата на Понци се разпада когато размерът на новите инвестиции не може да покрие обещаните големи печалби към старите инвеститори, които започват да изтеглят парите си. Тези схеми са трудни за разпознаване и много хора се поддават на изкушението за бързо забогатяване. Разплитане на схема на Понци Ако схемата не е спряна от властите, тя обикновено се разпада сама, поради една от следните причини:[2] Главният оператор изчезва, вземайки… Виж още »

Comet 67p
Comet 67p

youtu. be/9e-NBr8ulxc

Comet 67p
Comet 67p

youtu. be/ixl5pDHbWwg

Стоян
Стоян

Абе, комета и другите, не знаете ли, че има закон срещу изпирането на пари? От хиляди потребители, 500 били прецакани. Еми, да, ако не им е чиста работата… Как ще си вкарам в телефона 40000 паунда и ще чакам да сам там…

Анрав Скивел
Анрав Скивел

Comet 67p, понзи, ти си моя идол! Човече ти направо ги разби! xaxaxaxa
Оплакванията от Trustpilot ли ги хвана? Хорица, като пишете поне прочитайте го преди да го постнете, че наистина глупости коментирате. Кометата е прав в общи линии, но не са само Revolut на пазара има и други. Всичко си има предназначение и начин за употреба, но недейте да се втурвате така внезапно и изцяло.

Comet 67p
Comet 67p

Eвродепутатът Николай Бареков също декларира, че ползва чуждо имущество. В нея той е посочил, че ползва чужд апартамент от 148 кв. м. в София от 2014 г. Основанието за ползване е покупко-продажба, но имотът не е негова собственост – записан е в графата за чуждо недвижимо имущество, а Бареков се води само ползвател. Цената за ползване е 1 лв. Същата е цената и за гараж от 24.6 кв. м, който Бареков сочи, че ползва на основание покупко-продажба. Произходът на средствата – 1 лв., е дарение. Апартамента и гаража Бареков ползва от 2014 г. заедно с още един имот от 53… Виж още »

Comet 67p
Comet 67p

National Geographic: Земята е недоволна !! Какво има под Индийския океан ? Учени от Колумбийския университет са регигирстирали необичайно бучене в Световния океан, съобщава National Geographic. Сеизмичните уреди в редица страни, след които Замбия, Кения и Етиопия, но също така и в Чили, Нова Зеландия и Канада, са реагирали на земетръсни вълни, които според учените идват от район в Индийският океан отдалечен на 24 км от остров Майот. Островът е отвъдморска територия на Франция, намираща се между Мозамбик и Северен Мадагаскар. Според изследователите явлението е аномално. Вълните са били нискочестотни и монохроматични, което ги характеризира като такива с постоянна честота.… Виж още »

Comet 67p
Comet 67p

Пълна анонимност(Not Disclosed) Domain Name: revolut.com Registry Domain ID: 436559943_DOMAIN_COM-VRSN Registrar WHOIS Server: whois.ascio.com Registrar URL: http://www.ascio.com Updated Date: 2018-10-22T07:31:23Z Creation Date: 2006-05-04T18:01:48Z Registrar Registration Expiration Date: 2019-05-04T22:01:48Z Registrar: Ascio Technologies, Inc Registrar IANA ID: 106 Registrar Abuse Contact Email: Registrar Abuse Contact Phone: +44.2070159370 Domain Status: OK https://icann.org/epp#ok Registry Registrant ID: Not Disclosed Registrant Name: Not Disclosed Registrant Organization: Not Disclosed Registrant Street: Not Disclosed Registrant City: Not Disclosed Registrant State/Province: Registrant Postal Code: Not Disclosed Registrant Country: GB Registrant Phone: Not Disclosed Registrant Phone Ext: Not Disclosed Registrant Fax: Not Disclosed Registrant Fax Ext: Not Disclosed Registrant Email:… Виж още »

Бай Иван
Бай Иван

Абе ЧИКИЯ.. GDPS да ти говори нещо?

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Първо се пише GDPR и това няма нищо общо с GDPR, Whois-а на .com не се регулира от GDPR, те просто са си скрили умишлено данните.

Силвестър
Силвестър

Ползвам от няколко месеца.
Много съм доволен.
Този дебил явно е служител на някоя банка, затова пише глупости.

Иво
Иво

Едно нещо е тъпо ето това: Месечният лимит на теглене на пари от банкоматите е 200 евро.
Иначе аз работя в Лондон от 5 години и ползвам HSBC банк, но знам и всички останали банки като Metro Банк също е дори по Добра от това Revolut, но неможе всеки да си отвори лесно Акаунт там. Иначе Тук банките нямат такси като Тъпите Български банки и всички са добри банки тук в UK.