RIAA и BPI нарушиха авторските права на създателите на популярни JQuery-скриптове

2
170

Борците с Интернет-пиратството RIAA и BPI са премахнали запазените авторски права от скриптове, използвани в техните собствени сайтове, като по този начин са нарушили правата на авторите на тези скриптове.

Сайтовете на тези организации, известни с яростното преследване нарушителите на законите за авторското право, използват в сайтовете си JQuery-скриптове, разпространявани чрез MIT лиценз. Този лиценз разрешава използването на програмно осигуряване по произволен начин от всякакви организации при едно-единствено условие: запазване на авторското право (Copyright). Както RIAA, така и BPI преднамерено са пренебрегнали този лиценз и са премахнали коментарите, указващи авторските права.

При BPI това се отнася за скрипта jQuery.tmpl.min.js, който в оригиналния си вид изглежда по следния начин:

В сайта на BPI сприптът изглежда по следния начин:

RIAA е постъпила по същия начин със скрипта за плъзгане на изображения  jquery.orbit.min.js, от който защитниците на авторските права RIAA също са изтрили авторите и лиценза. Оригиналният скрипт изглежда по следния начин:

В сайта на RIAA скриптът е променен на:

След журналистическо запитване, представителите на RIAA са обещали да проверят ситуацията и след известно време авторските права били добавени.

Това може и да не изглежда като голямо нарушение, но непознаването на закона не освобождава от отговорност, към което тези организации често апелират.

Тази постъпка съвсем разбираемо предизвика бурна реакция сред Интернет-обществото. Могат да бъдат прочетени коментари за завеждане на съдебно дело, при което на разработчиците на jQuery-скриптовете да бъдат възстановен нанесения ущърб, умножен на броя изтегляния, когато скриптовете са били с изтрити авторски права. Други потребители твърдят, ако няма съд, по този начин ще стане възможно изтеглянето на филм без име и авторски права, в който в самия край е написано, че е филм на известен режисьор и чак тогава да бъде изтрит този гаден файл.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари