Riders of the chain са победителите в първия дрон хакатон в България

0
752
The Dronathon се проведе от 20 до 21 април и е първото по рода си иновативно събитие в България, което обединява в себе си състезание по програмиране и летене с дронове

На едно място се събраха фенове на дроновете и блокчейн технологията, програмисти, разработчици, представители на науката и бизнеса. Целта на състезанието беше да се разработи иновативно решение за доставка на пратки с дронове чрез блокчейн технологии, като задачата беше да се доставят 100 пакета от 33 дрона в 7 точки на град София.

Българският отбор Riders of the chain спечели първото място и купата на Асоциация Обединено Дрон Общество за принос в дрон разработките. Партньор на събитието е Техническият университет, като един от състезаващите се отбори беше от студенти от учебната институция.

В рамките на 48-часовата програма посетителите и участниците имаха възможност да участват в лекции по програмиране, уъркшопи, дискусии, състезания и обучения с дронове. Атмосферата даде възможност за обмяна на опит, създаване на нови приятелства, намиране на съмишленици и ментори.

Партньор и ментор на събитието беше Асоциация Обединено дрон общество. С тяхна помощ и съдействието на членове на клуб Дрон Екстрийм беше организирана Drone ARENA в рамките, на която се проведоха дуели с дронове, както и състезание за най- бърза доставка на пакет с мини дрон между присъстващите на събитието.

„Интересът към първия по рода си Dronathon показва, че в България тази общоност се развива с бързи темпове, както в областта на състезанията с дронове, така и при иновациите, разработките и технологиите в тази сфера“ – сподели Илияна Елиас , организатор на събитието.

“Една от мечтите ни беше сбъдната тези два дни. Най-накрая се случи и в България. Нашата цел винаги е била и ще бъде да спомогнем за безопасната и устойчива интеграция на дроновете във въздушното пространство. Тези дни видяхме как отборите положиха много усилия и креативност за оптимизирането на веригата за доставки с дронове. Подобни събития се случват регулярно в цял свят. Това е страхотен повод за обмяна на опит и създаване на трайни контакти между разработчици и представителите на бизнеса в страната и чужбина.” – допълни председателят на дрон асоциацията Обединено Дрон Общество Антон Пулийски.

Събитието се случи със съдействието на Networking Sofia: Premium Coworking Spaces, който предостави площ за провеждането на състезанието по програмиране и всички допълните дейности, както и награден фонд в размер на 16 000 лв. под формата на наем на споделено работно място.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари