RIM отново ще се фокусира върху корпоративния сегмент

0
21

Канадската компания Research in Motion (RIM), известна със своите смартфони с търговската марка BlackBerry, обяви, че отново ще насочи вниманието си предимно към корпоративния сегмент от пазара. Производителят така и не успя да завоюва силни пазарни позиции в потребителския сегмент заради мощната конкуренция от страна на устройствата на Apple и тези под управлението на Android.

Промените в политиката повлякоха със себе си и рокади в управленския състав на компанията. По-специално, Джим Балсили напусна Съвета на директорите на RIM. От управлението на компанията се оттегли и Майк Лазаридис, който е един от основателите на Research In Motion. Това се случи през януари, когато компанията загуби десетки милиарди долари от пазарната си стойност. Своите постове напуснаха още Дейвид Ях, отговорен за разработката на софтуера в компанията, и Джим Роуън, ръководещ дейността на производителя на световния пазар, а Торстен Хейнс зае поста главен изпълнителен директор.

Освен в сегмента на смартфоните, RIM претърпя неуспех и на пазара на таблети. PlayBook не успя да се конкурира успешно с iPad на Apple и получи множество негативни оценки. През декември миналата година таблетите, чиято начална цена бе $ 500, бяха пуснати в продажба на цена под тяхната себестойност – те се продаваха за 200 щатски долара заради слабото търсене.

В сравнение с последното тримесечие на миналата година, през първото тримесечие на текущата приходите на Research In Motion са намалели с 19% до $ 4,2 милиарда, което е с 25% по-малко в сравнение със същото тримесечие на предходната финансова година, когато тази стойност бе $ 5,6 милиарда. Заговори се и за евентуална продажба на компанията. Финансовите анализатори одобриха промените в стратегията на производителя.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари