fbpx
15.3 C
София

Robinhood ще плати 70 милиона глоба за дезинформация

Най-четени

В сряда Регулаторният орган за финансовата индустрия на САЩ наложи най-голямата глоба в своята история на популярното инвестиционно приложение Robinhood. Компанията, известна с приложението си за търговия с финансови инструменти, ще плати 57 милиона щатски долара глоба в допълнение към 12,6 милиона долара обезщетение за клиентите.

В хода на разследването си регулаторите са установили, че платформата нарушава разпоредбите и показва невярна и подвеждаща информация на своите клиенти. На някои клиенти им е било позволено да извършват сделки със заети финансови средства, въпреки че са изключили тази опция от настройките на приложението. При други е имало некоректности относно наличното салдо по сметката, или се е получавало прекалено голямо отрицателно салдо, което не може да бъде обяснено от извършените сделки от потребителите.

Още според регулатора, Robinhood също не е разгледала редица жалби от страна на свои клиенти, както и е претърпяла редица прекъсвания от 2018 до 2021 г, които са причинили загуба на финансови средства и пропуснати ползи за клиентите, което е най-осезаемо по време на фиаското с акциите на GameStop. Регулаторите още са установили, че прекъсванията и повредите в системата се дължат отчасти на липса на достатъчно мерки и технологии, които да осигурят постоянен ъптайм на системите на Robinhood, както и непрекъсната поддръжка на възможността за сключване на сделки в работното борсово време.

Официалното становище, което компанията даде, нито отрече, нито призна обвиненията, а по-скоро лавира между двете крайности чрез неконкретни и заобиколени обяснения. В публикация в официалния си уебсайт от сряда, тя очерта стъпките, които ще предприеме, за да информира по-добре клиентите си за спецификите на работа с платформата, рисковете от търговията със силно волатилни финансови инструменти, както и постоянната поддръжка на изправността на платформата.

„Robinhood инвестира сериозно в подобряването на стабилността на платформата, в подобряване на информационните услуги за нашите клиенти и изграждане на постоянно налични екипи за поддръжка на клиентите, както и за консултиране по правни и други въпроси. Радваме се, че можем да оставим проблемите, които имахме преди известно време, зад гърба си и ще бъдем доволни да продължим да се фокусираме върху нашите клиенти и да демократизираме финансовите инвестиции за всички“, гласи изявлението на ръководителят на публичните комуникации на Robinhood Jacueline Ortiz Ramsay.

Припомняме, че по време на високите спекулации и организираните транзакции с акциите на компаниите GameStop и AMC, Robinhood прекрати възможността за сключване на сделки с акциите на компанията, а в други пикови моменти на ръст на интереса към дадени финансови инструменти, поради неизвестни причини и без никаква информация, платформата не обработваше заявки за транзакции.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei Watch GT 4 – среща на модата и иновациите около вашата китка

Съвсем не изненадващ е фактът, че  Huawei разполага с една от най-мощните екосистеми, когато става въпрос за носими устройства. Всяка година компанията обогатява своята...

Подобни новини