Rocket Lab подготвя изстрелването на ракетата Electron с възможност за повторно използване

0
437

Частната американска компания Rocket Lab е готова да осъществи десетото изстрелване на ракетата Electron. Изстрелването е планирано за 29 ноември, а мисията носи името Running Out Of Fingers, което подсказва, че за преброяването на следващите полети на Electron пръстите на ръцете вече няма да са достатъчни.

Electron бе проектирана като малка ракета за еднократно използване, която може да извежда в орбита неголеми товари. Но през месец август тази година Rocket Lab обяви, че ще започне повторното използване на своите ракети.

Основната цел на сегашната мисия е извеждането в орбита на няколко малки сателита, включително японския космически апарат ALE за моделиране на изкуствен метеоритен поток. Освен това, Rocket Lab ще тества новата си система за връщане на Electron на Земята. За тази цел компанията използва навигационно оборудване, инструменти за телеметрия и мощен компютър. Всичко това ще се използва за регистрирането и записа на разнообразни данни в реално време, които ще помогнат за успешното завръщане на ракетата.

Начинът на завръщане на бустера на Rocket Lab е коренно различен от този на SpaceX. След навлизането в атмосферата се разгръща парашут, който забавя спускането, а след това първата степен ще бъде прихваната от вертолет и доставена на стартовата площадка. Rocket Lab вече извърши подготовката за полета и ако всички фактори са благоприятни, на 29-ти ще изстреля ракетата.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за