Rocket Lab построи собствена ракетна площадка на територията на САЩ

0
282

Малката, но амбициозна компания Rocket Lab приключи строителството на още една ракетна площадка на територията на остров Уолопс, Вирджиния. Площадката Launch Complex 2 ще се използва заедно с основната ракетна площадка Rocket Lab в Нова Зеландия, като по този начин броят на изстрелванията ще бъде увеличен.

Rocket Lab вече осъществи 10 изстрелвания на своята ракета Electron, която може да извежда в орбита полезен товар с маса до 250 кг. Към днешен ден компанията изведе в космоса общо 47 сателита, като всички изстрелвания бяха осъществени от Нова Зеландия.

Компанията си е поставила много амбициозна цел: 130 изстрелвания в рамките на една година. Именно затова е необходима втората ракетна площадка на територията на САЩ. Остров Уолопс не е избран случайно – так се намират стартовите площадки на НАСА и вече е изградена цялата необходима инфраструктура. В същото време остров Уолопс не е така натоварен, като втория космодрум на НАСА в Кейп Канаверал.

Новата стартова площадка ще даде възможност за извеждане на полезен товар на различни орбити, което е твърде сложно да бъде направено от Нова Зеландия.

Launch Complex 2 бе построена за една година, като първото изстрелване на ракетата Electron от нея е планирано за второто тримесечие на 2020 година. При тази мисия в орбита ще бъде изведен експерименталния сателит Monolith на военновъздушните сили на САЩ.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари