Rocket Lab създаде универсален сателит за своите клиенти

0
372

Един от най-успешните ракетни стартъпи създава нов пазар. На неговите клиенти няма да се налага да конструират цял сателит, за да изпробват нов уникален сензор или специална камера. Достатъчно е да добавят това устройство към предварително готовата рама. Така е по-бързо и по-евтино.

Младата компания Rocket Lab, която в края на миналата година успешно изведе в космоса няколко сателита за НАСА, няма да се ограничава само до изготвянето на ракети. Компанията съвсем скоро ще започне да предлага нова услуга: универсални сателити, които всеки може да промени за собствените си нужди, като добави необходимото оборудване.

За извеждането на полезния товар в космоса ще се използва ракетата Electron. Ако нейната мощност се окаже недостатъчна, ще бъде добавен допълнителния бустер Kick Stage. Именно на него се базира 170 кг универсален сателит Photon.

Kick Stage вече четири пъти бе извеждан в космоса и компанията има опит. Photon е цилиндър с двигатели, GPS и захранване за електрониката на клиентите.

Photon има общи черти с микросателитите CubeSat. Стандартните космически кубове са със страна 10 см, евтини са и се модифицират лесно. Photon е нещо подобно, но е по-мощна платформа. Photon тежи около 100 пъти повече от CubeSat, като основната разлика са неговите маневрени двигатели, разпечатани с помощта на 3D принтера Curie.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за