RTX Voice – новите Nvidia видеокарти могат да подобрят и звука, който записвате с вашия РС

0
462

Микрофоните на нашите компютри не са перфектни. По принцип се изисква усилие да се премахне излишния шум, който достига до микрофона, а още повече други, по-значителни и неприятни звуци. Nvidia обаче предлага иновативен начин за елиминиране на вредния шум, докато говорите в конферентна среща или създавате видео съдържание. Благодарение на възможностите на RTX видеокартите и ИИ можете да премахнете практически всеки звук, без собствения ви глас, чрез RTX Voice.

RTX Voice е нов софтуер, предлаган от Nvidia, който работи с другите приложения, записващи аудио. Така например можете да активирате RTX Voice във вашия Zoom клиент или в Xbox Game Bar. Когато програмата се активира, тя може да замени устройствата за вход и изход на аудио, зададени в конкретната програма. По принцип той работи ексклузивно на RTX и Quadro RTX видеокартите, но според някои тестове, по-старите GTX чипове също вършат работа. Има обаче една уловка.

Изглежда RTX Voice все още не е достатъчно оптимизиран, тъй като изисква значителни ресурси от видеокартата. Софтуерът все още е в етап на бета тестване за потребителите от миналата седмица и изисква непрекъснато актуализиране на Nvidia драйверите. Според тестовете на интернет портала The Verge, бенчмарковете с активиран RTX Voice отбелязват около 5 процента спад в FPS-ите на игрите, които играете и записвате. Вероятно програмата няма да направи особена разлика при провеждането на обикновени видеоконференции и обаждания, но ако очаквате да представяте и съдържание на графична програма като Photoshop, се пригответе за неприятни изненади. В такъв случай новата функция на Discord е по-подходяща за тази дейност. Друг минус е, че Mac и Linux операционните системи не могат да ползват софтуера – той е предназначен само за Windows 10 (засега).

RTX Voice не е единственото приложение, което елиминира излишните звуци при използване на микрофон. Както споменахме, Discord също въведе такава функция, а Microsoft се очаква да я интегрира в Teams приложението по-късно тази година. Един голям плюс на RTX Voice обаче е възможността да използвате функцията на няколко различни програми. Според Nvidia към днешен ден се поддържат 12 приложения като Discord, Google Chrome, Skype, Zoom, Slack, Steam Chat и други. От друга страна, софтуер, който не е потвърден от Nvidia, също може да работи с RTX Voice. Практически програмите просто сменят устройствата за аудио по подразбиране, но имайте предвид, че резултатът може да бъде непредсказуем. Освен това не на всички потребители ще се хареса фактът, че RTX Voice подкопава производителността. Ако обаче вие любопитно какви са  възможностите на вашата нова Nvidia RTX видеокарта, Ray-Tracing технологията и умното мащабиране не са единствените ѝ функции.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари