Ryzen 3000 има проблеми със зареждането на някои Linux дистрибуции и играта Destiny 2

13
905

Ryzen 3000 процесорите получиха много внимание след премиерата си. Третото поколение чипове е базирано на 7nm технология. Сега става ясно, че потребителите на някои Linux дистрибуции (използващи по-нова версия на Linux ядрото) имат сериозен проблем. Системите им не могат заредят.

По-оправните от тях успяват да приложат patch за systemd компонента, който им позволява да пуснат операционната система, но реалното решение е обновление за BIOS от AMD.

В Интернет има редица оплаквания от доста потребители, но Michael Larabel от Phoronix адресира проблема най-дълбоко. Той описва, че производителността на процесорите в Linux е невероятна, ако човек случи на дистрибуция.

Ubuntu 18.04 LTS и по-стари версии на други Linux дистрибуции, вървят добре на Zen 2 архитектурата. Той обаче не успява да подкара Ubuntu 19.04, Fedora Workstation 31 и Manjaro Linux. Пробва на два различни компютъра, с Ryzen 7 3700X и Ryzen 9 3900X. В момента на зареждането, в който дойде време за стартиране на systemd услугите, всичко приключва.

„От AMD ми потвърдиха, че имат проблем около версия „5.0.9“ (ядрото на Ubuntu 19.04), но не споделят детайли. Фокусирали са се върху тестове основно на Ubuntu 18.04, заради неговия статус на поддръжка. Други Windows потребители, които тестват различни Linux дистрибуции, също имат този проблем.“, казва той.

Това не е единствената неприятност с чипа. Друг проблем, този път болезнен за геймърите, е, че играта Destiny 2 не върви.

От AMD са наясно и с двата проблема:

„Идентифицирали сме причината и сме направили поправка в BIOS, която решава проблема с пускането на някои Linux дистрибуции и Destiny 2 на Ryzen 3000 процесорите. Обновеният BIOS е предоставен на нашите партньори за техните дънни платки. Очакваме клиентите да имат достъп до него в рамките на дни.“, гласи изявление на AMD, цитирано от betanews.com

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
9 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Голям праз!
Голям праз!

Че на кого му пука за 1-2% Линукс потребители с написана от ентусиасти и пълна с бъгове ОС? 😀

Интересно, защо на едни и същи конфигурации Windows работи стабилно, а някои линукси се дънят? Дали не е защото едната ОС е писана от високо квалифицирани професионалисти, които получават сериозни заплата за труда си, под ръководство и контрол на опитни мениджъри. А другата – от безработни любители, запълващи свободносто си време като се учат да програмират, без никакво ръководство и качествен контрол?

112
112

Каква глупост си написал … Линукс ядрото се поддържа от най-големите корпорации, предимно те правят промените за да им вървят продуктите. Явно си некомпетентен щом разсъждаваш така.

RMM
RMM

Не аматьор, ами некомпетентен идиот, който идея си няма от света. Почти всички сериозни компании ползват линукс базирани системи за бази данни и всякаква друга работа, да не говорим, че всички супер компютри работят с линукс. Има много професионален софтуер, който също работи само под линукс и много програмисти и фирми, които се занимават с разработката му. Също така андроид е най-разпространената ОС за мобилни устройства, над 76% от устройствата по света работят с андроид, а той е линукс базиран. Това, че ти изобщо не си ползвал тази система и не е толкова разпространена за десктоп компютри, колкото windows, показва… Виж още »

амд фен
амд фен

тука линукса коментират пълно олигофрени дето никога няма си купят амд и да си сложат линукс понеже им изключва главния бушон на ел таблото , и аз бах запален по линукс преди години но само като му видях дос конзолата и му се изплюх в екрана и го форматирах. Уина се пише от армия скъпо платени професионалисти срещу безплатни любители за линукса които тепърва се учат да програмират и много ясно че уина си е много добър а линукса е една любителска бозичка забъркана от нищо неразбиращи ентусисасти които просто щтракат по клавиатурата колкото да имат усещане че програмират

user
user

Гoлям пpaз!
Като не си наясно с дадена тема по добре изобщо не я коментирай, за да не ставаш смешен!
Всеки един човек който използва някакъв вид умно устройство е зависим от Linux!
Телевизори / телефони / рутери / сателити / сървъри / заводи и още какво ли не използват Linux
Защо според теб Microsoft използват на собствените си сървъри Linux ? Сигурно защото Linux e бъгава и не работи стабилно и няма никаква защита.
Само едно ще ти кажа, ако го нямаше Linux сега света щеше да изглежда по коренно различен начин.

Oracle
Oracle

Дори цели … планетарни системи ползват Линукс, не … даже вселени, да не казвам … целия космос 😉
Ко не беше Линукс, нямаше да го има Големия Взрив!
И тъмна материя нямаше да има.
И Бойко Борисов нямаше да го има, ко не беше Линукс!
Мхм … така да знаете …
Кой не верва – да пита македонците!

Oracle
Oracle

Ми … нормално е Линукс да има зор с новите процесори на АМД.
Като се сетя само, че на Линукс обществото му трябваше около 8 месеца, за да направят нещо по въпроса с RTX 2080, това сега въобще не е учудващо.
Пък и смятам, че няма да си дават много зор, в края на краищата, ОС с ужасно малък пазарен дял при крайните клиенти, от една страна и от друга – процесор, който така и не предложи нищо кой знае колко революционно, въпреки години разработка – лика-прилика са си.

Ваньо
Ваньо

Нищо революционно! За 2-3 пъти по-малко пари получаваш 12 ядрен процесор. Айде марш в ъгъла. 30% повече производителност на мощност около 9900к при многоядрени тестове. По-добра производителност в еднонишкова работа (при една и съща честота) пак спрямо 9900к. Да в игрите губиш 20-30 кадъра макс. Ама дали ще е 100 или 130 кадъра, мен точно не ме е грижа много, много. И се радвам, че малко хора разбират и се занимават с Линукс. Така ми плащат повече на мен, защото няма кадри за работа с пингвина. Пълно е с необразовани задклавиатурни индивиди. Конзолата е била, е и ще остане най-мощният… Виж още »

Oracle
Oracle

@Ваньо Ваньо, Ваньоооо, Ваньо … Изглежда, не си прочел това, което съм написал, а бързаш да се заяждаш 🙂 Айде прочети пак и тогава коментирай. После – пич, хората кацнаха на Луната /е, вярно, в Холивуд, ама така е приказката 😉 /, а ти продължаваш да си цъкаш в някаква конзола. Пич … времената се менят. Печели този, който най-бързо се адаптира и осигурява най-лесния начин за работа, били те компютри, телефони, таблети, телевизори и т.н. устройства. Сега всичко става с т.нар. визуални средства. Ако ти имаш проблем с адаптацията, значи проблема си е само твой 😉 Все пак, в… Виж още »

Васил
Васил

А визуалната среда я имаш защото…

Скитника Еврейн
Скитника Еврейн

Ми то линОкса има проблеми с всичко , тук няма новина – просто Линукс си е аматьорски опит за създаване на ОС !

Росен
Росен

Аматьорски казваш? Без линукс, нямаше да имаш умен телефон,телевизор, интернет,навигационна система в колата и където и да било, рутери и много други.

Росен
Росен

Проблема със сигурност не е в АМД, а във ядрата на някои дистрибуции, далеч не вярвам че проблема е генерален.
И преди години имаше подобни случаи, че FX процесора ми не желаеше да стартира на Дебиан базирани, но на Gentoo Arch и подобни, този проблем го нямаше. Добре ще е да се разграничават фактите и доказателствата.