Safari за iOS изпраща информация към китайски провайдър

6
1481

Браузърът Safari за iOS изпраща данни към Google Safe Browsing за защита от фишинг и използва функция за предупреждаване, че е посетен мошенически сайт. А сега Engadget съобщи, че китайският технологичен гигант Tencent също получава известно количество от тази информация.

Редица потребители откриха, че iOS 13, а твърде вероятно и от версията 12.2, се изпращат някакви данни към Tencent Safe Browsing извън предпазната система на Google. Засега не се знае дали Tencent събира някаква информация и извън Китай. Интересно е, че нещо подобно се споменава с дребен шрифт в лицензионното споразумение за американските потребители, но това разбира се не означава, че китайската корпорация събира информация от потребителите и на другите континенти.

Всички се питат, какво би могъл да направи Tencent с тези данни. Google и Tencent виждат IP адресите, за да могат да работят техните системи за борба с фишинг атаките. Но тясното сътрудничество на Tencent с китайското правителство предизвиква опасения, понеже същите тези данни могат да се използват за следене и преследване. Професор Матю Грийн от университета Джон Хопкинс е на мнение, че по принцип провайдърът може да използва тези данни за сваляне на анонимността на потребителите чрез осъществяване на запитвания и съпоставяне на данните. Методът на Tencent за защита от фишинговите атаки работи аналогично на същата функция на Google, а това означава, че китайската корпорация може да използва способ за идентификация на потребителите.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
nomore
nomore

Заради това е хубаво да имаш един мощен рутер под линукс вкъщи (стар комп за 100-200лв). Вдигаш си OpenVPN сървър, теглиш си адресите на Китай, Русия, Северна Корея, Пакистан и т.н. от ipdeny.com, зашиваш си ги у файъруола и всичко приключва. Хем ще имаш една идея по-безопасен нет на всички устройства, хем ще го наблюдаваш и контролираш. За съжаление в началото на тази година MaxMind престанаха да пускат безплатна дейта, но ipdeny се справя добре. През 5 мин. имах пакети от Китай и Русия на порт 22,23 и други.. Ай ш е*б почернените му държави.

Fermin
Fermin

по-добрата алтернатива е „https://store.netgate.com/pfSense/SG-1100.aspx“ firewall който и за рутер става и ти тегли почти никакъв ток в сравнение със старт комп само за 179$

Стоян
Стоян

Значи и Google и Tencent използват едни и същи методи, за да събират една и съща информация, но Google са добрите и при тях информацията е на сигурно място, а китайците са лошите и няма начин да не я използват срещу потребителите.
Да виждате нещо нередно в това?

nomore
nomore

Бе барем от техни адреси нямам порт сканс, не ме пробват на уязвими портове. Ама и за това има решение. Пак през VPN едино VNC и си ползваш телефона за монитор. Блокираш всичко друго. Къде сравняваме търговска корпорация с държави на Злото?

Гнуцорел
Гнуцорел

Дам американизирана параноя, му се казва на това, прав си.

Калин
Калин

На Tencent се праща, ако се намираш в Китай. Което е логично, Tencent да имат информацията за Китай/китайски сайтове и при положение, че Google е недостъпен в Китай.
Поредното много шум за нищо.