Safari за iOS изпраща информация към китайски провайдър

6
1544

Браузърът Safari за iOS изпраща данни към Google Safe Browsing за защита от фишинг и използва функция за предупреждаване, че е посетен мошенически сайт. А сега Engadget съобщи, че китайският технологичен гигант Tencent също получава известно количество от тази информация.

Редица потребители откриха, че iOS 13, а твърде вероятно и от версията 12.2, се изпращат някакви данни към Tencent Safe Browsing извън предпазната система на Google. Засега не се знае дали Tencent събира някаква информация и извън Китай. Интересно е, че нещо подобно се споменава с дребен шрифт в лицензионното споразумение за американските потребители, но това разбира се не означава, че китайската корпорация събира информация от потребителите и на другите континенти.

Всички се питат, какво би могъл да направи Tencent с тези данни. Google и Tencent виждат IP адресите, за да могат да работят техните системи за борба с фишинг атаките. Но тясното сътрудничество на Tencent с китайското правителство предизвиква опасения, понеже същите тези данни могат да се използват за следене и преследване. Професор Матю Грийн от университета Джон Хопкинс е на мнение, че по принцип провайдърът може да използва тези данни за сваляне на анонимността на потребителите чрез осъществяване на запитвания и съпоставяне на данните. Методът на Tencent за защита от фишинговите атаки работи аналогично на същата функция на Google, а това означава, че китайската корпорация може да използва способ за идентификация на потребителите.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари