Samsung обяви намерението си да подобри екоустойчивостта на опаковките на своите продукти, заменяйки пластмасата с материали, които са по-щадящи за околната среда. Започвайки от първата половина на 2019 г., всички телефони, таблети и домакински електроуреди ще имат нова опаковка и кутии, изработени от екоматериали.

Друг ход в посока на зелената политика на Samsung е дизайнът на зарядните устройства за телефони. Те вече ще имат матирано покритие, а не лъскаво, като по този начин се премахва нуждата от прозрачно защитно фолио, което не се рециклира.

Според Samsung, трансформацията е получила зелена светлина и компанията е напълно отдадена на нея, дори ако това означава по-големи разходи за нея.

Докато Samsung ще се отърве от защитните пластмаси при телефоните си, в други продукти на гиганта те ще бъдат заменени от биоразграждащи се материали като биопластмаси и захарна тръстика. До 2020 г. Samsung възнамерява да премине и към хартия само със сертификат за защита на околната среда. А към 2030 г. южнокорейската компания се надява да е използвала 500 хиляди тона рециклирани пластмаси и да е събрала 7.5 милиона тона продукти, които вече не се използват.

Макар в последно време да се спекулира доста с феномена, наречен „глобално затопляне“, и той да се използва преди всичко като политически инструмент, хубаво е, че производител от ранга на Samsung преминава към реални видими мерки, които ще се усетят на микрониво.

Основната причина за безразборното разфасоване на стари смартфони и последвалото замърсяване на природата и човешките организми, разбира се, е финансова. Дори разглобен на съставните си части, един iPhone струва пари. В Китай предприемчиви прекупвачи предлагат по 25 долара за iPhone 4S със счупен екран. Ако дъното също е извън строя, цената пада до около 10 долара. Когато тези прекупвачи се сдобият с достатъчно количество стари телефони, те имат две възможности – да ги поправят и пуснат в повторна продажба или да ги разфасоват и вземат всичко, което може да се извлече от мъртвото парче, което някога е красяло лъскавите витрини в Ню Йорк, Лондон или друг голям град.

По-важно е обаче да се разбере, че успехът винаги има две страни. Ако десетки милиони смартфони бъдат продадени днес, освен пари и слава за производителите, това генерира и проблеми за околната среда след година или две. Степента, с която смартфоните – а и много други съвременни видове потребителска електроника – се разпространяват означава, че в близко бъдеще ще трябва да се търсят по-ефективни начини за тяхното рециклиране и унищожаване. А това е сериозна тема за размисъл.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари