fbpx
16.7 C
София

Samsung и IBM преодоляха бариерата от 1 nm при производството на чипове

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

IBM и Samsung официално обявиха за направен голям пробив в проектирането на полупроводникови чипове. Партньорите са успели да създадат нова технология за вертикално разполагане на транзисторите. Това е нова конструкция на чиповете, в която част от компонентите са разположени перпендикулярно един към друг. Още на първата фаза на тестването на новия подход стана ясно, че новата технология може да удвои производителността на чиповете или да намали тяхната консумация на електрическа енергия със сериозните 85%. Тази технология дава възможност за изпреварване Закона на Мур, както и за създаването на смартфони, които могат да работят една седмица с едно зареждане.

Новата технология на IBM и Samsung носи името „Вертикални транспортни полеви транзистори“ (VTFET – Vertical Transport Field Effect Transistors). Използваната нова схема радикално се различава от съвременните модели, при които транзисторите са разположени един до друг на повърхността на силиция, а електрическия ток преминава от едната страна към другата. При VTFET се използва многослойна конструкция, като транзисторите в тези чипове са разположени както паралелно, така е перпендикулярно един към друг, а токът тече и вертикално.

Engadget допълва, че новата технология дава две ключови преимущества за потенциалните клиенти на IBM и Samsung, като на първо място, тя дава възможност да се решат всички проблеми с ограничаването на производителността и в бъдеще да бъде разширен закона на Мур – нейните създатели искат да излязат извън пределите на сега съществуващите технологии за нанолистове.

Интересно е, че IBM и Samsung заявиха, че триизмерната VTFET може да направи по-ефективен добива на криптовалута и по този начин това да стане един много по-малко вреден за околната среда процес.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини