Samsung подготвя промени във висшето си ръководство

1
33

Южнокорейският производител Samsung Electronics съобщи, че възнамерява да назначи като вицепрезидент на компанията сина на настоящия председател на Борда на директорите на Samsung Ли Кун-хи, който е и най-богатият човек в Южна Корея. Корейската преса отбелязва, че назначението на 44-годишния Джей Ли като вицепрезидент се извършва точно една година след като той формално стана оперативен директор на компанията.

Анализатори коментират, че системата за мениджмънт на Samsung представлява интересна смесица между традиционната корейска семейна система за управление и ръководство в съответствие с международните стандарти, които не приветстват семейния подход към бизнеса. Понастоящем в Южна Корея съществуват много компании, чийто бизнес се ръководи от представители на една фамилия. Типичен пример за това е оглавяваната от фамилията Чанг компания Huyndai.

Както в Samsung, така и в Huyndai, фамилиите формално ръководят компаниите, но те невинаги са и контролиращи акционери, тъй като акциите на много от големите корейски компании се търгуват свободно на фондовия пазар от десетилетия и немалка част от тях вече не са собственост на управляващите фамилии. От друга страна, корейските компании, превърнали се в популярни марки, не могат напълно да игнорират международните практики и назначават за ръководители на местните клонове независими лица, които често дори не са от Южна Корея, с цел създаването на псевдо-прозападна структура, която е по-близка до начина на мислене на европейските и американските инвеститори.

Представители на Samsung съобщиха, че Ли-младши ще встъпи в длъжност на 19 декември (едновременно с президентските избори в страната). Западните анализатори изказват различни, често дори противоположни мнения по въпроса дали той ще може да управлява компанията толкова ефективно, колкото правеше това неговият баща. Никой от тях обаче не оспорва факта, че двете най-значими за Samsung подразделения – за производство на смартфони и телевизори – отбелязаха съществен ръст в своите показатели, откакто начело на тях застана Ли-младши.

Експерти побързаха да изкажат и предположението, че назначаването на длъжността вицепрезидент е само трамплин за Ли-младши и той скоро ще заеме най-висшия пост в компанията. Припомняме, че управлението на Ли-старши беше съпроводено с редица корупционни скандали, поради което в страната се формира негативно отношение към него, а самият той се оттегли от активна дейност през месец април 2008 г., след което беше повторно назначен на същия пост. Въпреки това не може да бъде отречен фактът, че под негово ръководство компанията отбеляза най-големите си успехи от своето създаване, както и небивал растеж.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари