10.1 C
София

Samsung представи акумулаторни батерии с твърд електролит и много висока плътност на енергията

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Специалистите на Samsung съобщиха за създаването на твърдотелна литий-метална акумулаторна батерия с плътност на енергията 900 ватчаса на литър. Това е около 3,5 пъти повече от батериите в акумулаторния блока на електромобилите на Tesla. При това новата батерия е по-безопасна. Нейната поява може да извърши революция при електромобилите, защото намалява с 50% размера на акумулаторните батерии, като едновременно с това двойно увеличава техния пробег. Да напомним, че половината от теглото и една трета от цената на електромобила е именно неговият акумулаторен блок.

Samsung вече публикува научната работа за новите батерии, а Clean Technica съобщи, че поради липсата на течен електролит, те са на практика напълно безопасни.

Основният проблем при литиево-металните акумулаторни батерии е бързото нарастване на дендритите върху анодите. Samsung е намерил начин да се справи с това. Използва се 5 микронен композитен слой от сребро и въглерод (Ag-C).

Новият подход увеличава плътността на енергията до 900 Wh/l.

За сравнение, най-добрите литиевойонни батерии имат плътност на енергията около 250 Wh/l, която благодарение на усъвършенстване на технологиите всяка година се повишава с 5%. Но новият тип батерии може да доведе до революция в много области – от електромобилите и смартфоните до домашните системи за акумулиране на енергия.

Новата плътност на енергията на тези батерии с твърд електролит започна да се доближава до тази на бензина, при който този показател в 2900 Wh/l.

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини