fbpx
9 C
София

Samsung представи Linux среда за таблети и смартфони с адаптера DeX

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Samsung обяви, че започва тестовете на своя фирмена Linux десктоп среда Linux on DeX, която се използва при включването на смартфона към док станцията DeX или при включването на мишка и клавиатура към таблет на компанията. Десктоп средата се базира на Ubuntu и е подготвена съвместно с Canonical. Технологията DeX се поддържа от устройствата Galaxy S8/S8+, Note8, S9/S9+, Note9 и Tab S4.

Новата Linux графична среда е особено подходяща за разработчици и програмисти. Потребителят получава възможност да инсталира в смартфона си пълноценна среда за разработване на софтуер, която е достъпна навсякъде и по всяко време. Например, по време на път, програмистът може да започне създаването на нов алгоритъм, а след това да продължи работата си на големия екран и да използва мишка и клавиатура. Новата Linux среда е подходяща и за другите потребители, понеже се поддържат всички сега съществуващи Linux приложения, работещи под управлението на ОС Ubuntu и компилирани за архитектурата ARM64.

Десктопът работи в контейнер, стартиран в стандартния Linux Kernel за ОС Android. За изтеглянето на новата Linux среда е необходима регистрация в сайта на Samsung. Възможно е инсталирането само на дисковите образи, изтеглени чрез услугата Linux on DeX. Не се изключва възможността за инсталирането на потребителски версии на новата десктоп среда.

Предлаганата от Samsung компилация се базира на Ubuntu 16.04 LTS и засега е активирана само за устройствата Note9 и Tab S4. За нормалната работа на Linux средата са необходими 4 GB оперативна памет и 8 GB свободно дисково пространство във вградената флаш памет. Графичната среда работи само при наличието на док станцията DeX, предоставяща USB-C, USB 2.0, Ethernet и HDMI 2.0 портове. Новата десктоп среда работи и непосредствено на екрана на смартфона, но засега само в конзолен режим. В таблетите графичният интерфейс се задейства и без включването на външен монитор.

Да не забравяме, че за Android потребителите вече има редица подобни проекти, даващи възможност за стартиране на десктоп среда при включване на външен монитор или с помощта на технологии, подобни на Miracast и WiFi Display: Maru OS, Debian noroot, GNURoot Debian, Complete Linux Installer и Linux Deploy.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини