Samsung хвърля Apple, Groupon го наляга: Вижте най-забележителните технологични реклами на десетилетието

0
1168

Технологиите са се превърнали в центъра на нашия живот, за добро или зло. Повече от половината световно население към момента използва Facebook, Apple е продала повече от един милиард iPhone, а джаджите обикновено оглавяват челните места в списъците за празнично пазаруване.

Ето защо не е изненада, че освен всичко останало, технологичните компании са създали и някои от най-запомнящите се реклами през последното десетилетие.

Те може да не са чак толкова запомнящи се, колкото рекламите на индустрията от 2000-те, когато репликата „Пич, получаваш Dell“ кънтеше в главите на всички, заедно с популярната американска реклама „Чуваш ли ме сега“ на Verizon, която се превърна в иконичен лозунг на компанията в САЩ. Да не припомняме, че iPod танцьорите на Apple и кампаниите „Вземи Mac сега“ бяха сред най-популярните реклами по телевизията.

Но в това десетилетие все пак видяхме някои наистина забележителни телевизионни реклами, макар и времената да се промениха именно благодарение на същите компании и да имахме възможността да пропускаме много от тези реклами съответно еволюцията на телевизията и стриймингът в последните години. И така, без да губим повече време, ето най-забележителните технологични реклами от 2010 г. до днес подредени хаотично:

1. Samsung: „Второто най-голямото нещо“ – 2011

 

Наречете го гениално или нахално, но през ноември 2011, само месец след като съоснователят на Apple Стив Джобс почина и iPhone 4S стартира, Samsung пусна нова реклама, наречена „Второто най-голямо нещо“. Рекламата, която се превърна в серия, продължила години наред, изобразява феновете на Apple, които започват да се колебаят в решението си да стоят на опашката пред магазините на компанията, за да си купят най-новия iPhone, както сме свикнали да виждаме от години.

В рекламата се казва:

„Ако изглежда по същия начин като старото, как хората ще знаят, че имаш най-новото“ – твърди един фен на Apple

–  „Ъ -ъ казват, че батерията е по-голяма“, отговаря му друг докато чете нещо на телефона си.

След това се появява трети с устройства на Samsung и погледите се втренчват и наблюдателите сравняват, казвайки колко по-голям е неговия екран и колко по-бърза е интернет връзката му. Тогава собственикът на Samsung-а казва „Този телефон е невероятен“.

Маркетинговият блиц струваше стотици милиони долари на Samsung само през първите две години, беше част от плана на компанията да си изгради имидж не само като известна по телевизията марка в САЩ, но и като технологичен бегемот с големи амбиции от телефоните Galaxy.

„Победата на Apple вече не е само цел. Това е нашата стратегия за оцеляване. Трябва да привлечем вниманието на потребителите и да създадем същата лоялност към марката, на която Apple в момента се радва“, каза Дейл Сон, бивш изпълнителен директор на мобилния бизнес на Samsung във вътрешен документ от 2012 г.

Тактиката работеше и помогна на Samsung да отнеме от пазарния дял на най-големия си конкурент в пазара на смартфони – Apple. Усилията обаче предизвикаха яростта на Apple, което накара технологичната компания да започне серия от съдебни дела срещу Samsung, започвайки през 2011 г. Делата продължиха чак до 2018 г., когато Apple и Samsung най-накрая разрешиха споровете си, като крайните суми, които двете компании ще платят една на друга за различните разходи и санкции през годините остават поверителни.

2. Motorola се търкаля по iPad – 2010 г.

 

Apple представи оригиналния iPad през април 2010 г., втория продукт в историята на компанията (първия няма нужда да бъде уточняван). На практика, Стив Джобс и Apple наложиха потребността от таблети на пазара, с което за пореден път демонстрира една от аксиомите на съвременния капитализъм – Ако обществото няма потребност от това, което искаме да продаваме, то можем да създадем такава. Другите компании лидери в областта на мобилните технологии бързаха да създадат собствените си таблети, в това число и Motorola, която обяви своя таблет Xoom на CES през януари 2011 г.

Но по време на сезона на празничното пазаруване, малко преди това, Motorola публикува видео в YouTube наречено „еволюция на таблета“, за да създаде гръмко заглавие за своето все още необявено устройството. Видеото ни превежда през музей, където историята на света ни се показва в ретроспекция – започваме от табела с египетски йероглифи със забавен коментар „Добра графика, но теглото затруднява преносимостта“. След това виждаме Десетте заповеди с коментар „Отлична издържливост, но нулева гъвкавост, дори не може да се редактира“.

Когато стига до iPad, Motorola отбелязва: „Това е гигантски iPhone, но… е като гигантски iPhone.“

Видеото завършва със забулено устройство на Motorola, което чака да бъде открито. Рекламата набира повече от 1,6 милиона гледания, а Xoom печели наградата на CNET „Best of Show“. В крайна сметка, устройството не постигна успех.

3. Facebook – Меа кулпа*

 

Това може и да не е една от най-добрите реклами правени някога, но със сигурност е забележителна. Facebook, развеселен от разкритията за корпоративни злоупотреби и неправилно обработване на личната информация по време на скандала от пролетта на 2018 г, свързан с британската компания за политически изследвания и консултиране на депутати и други обществени фигури Cambridge Analytica, пусна реклама, наречена „Заедно тук“, с която да отговори.

Рядката реклама на компанията дебютира през април, 2018 г. по време на сериозно гледаните NBA playoffs, беше определена като сериозно извинение от страна на компанията.

Рекламата започва:

„Дойдохме тук заради приятелите. Но това се случи нещо – трябваше да се справям със спам, фалшиви новини и злоупотреба с данни. Това ще се промени.

Отсега Facebook ще прави повече, за да ви предпази и да защити вашата поверителност, така че всички да можем да се върнем към това, за което Facebook е създаден на първо място: Приятелите“

Година и половина по-късно Facebook все още е затънала в спорове за фалшиви новини, разпространяване на дезинформация, дискриминация, теч на лични данни, компрометиране на потребителската неприкосновеност и много други нарушения.


* Mea culpa – латинска фраза, буквално превеждана като „Моя вина“, „Вината е моя“, „Поемам вината“.

4. Танцът на Спайк Джонзе за Apple HomePod – 2018

 

Apple беше изправена срещу сериозна конкуренция, когато се готвеше да пусне своя високоговорител HomePod през 2018 г. Устройствата на Amazon Echo, задвижвани от интелигентния личен помощник Alexa, бяха култова явление. Google вече бяха започнали усилията си да изведат на пазара свой собствен асистент, захранващ сериите им домашни устройства. Технологията индустрия беше в очакване на тези технологии.

И съвсем очаквано в този момент дойде HomePod на Apple, която предлага превъзходен звук и Siri навсякъде във вашия дом. За да продава по-добре своята джаджа Apple нае режисьора Спайк Джонзе, който и преди това е помагал на компанията в рекламирането ѝ. Ако имаше оскар за телевизионна реклама, този път Apple щеше да бъде безспорен шампион. В рекламното видео се разказва историята за разбито сърце на мъж, който се влюбва в домашен асистент с женски глс. В рекламата на HomePod на Джонзе, наречена „Добре дошли у дома“, изтощени от ежедневието на градския живот хора се прибират в малкия си апартамент и казват на Siri да се нареди на опашка. Следват много танци, случват се най-различни чудеса, а душата на мъжа хлъгнал в несподелена любов се съживява.

Рецензентите на CNET се съгласиха, че качеството на звука е по-добро и високоговорителят е лесен за настройване, но Siri на Apple не се спрявя чак толкова добре, колкото Alexa и Amazon Assistant на на Amazon. „Siri все още стои зад Alexa и Google Assistant. Гласът на AI на Apple не може да разказва шеги, да играе игри или да включва Apple TV – или любимото ви шоу в Netflix“, написа Меган Уолъртън от CNET. „И забравете да го използвате с Android устройства.“

5. Starman на Tesla и SpaceX – 2018

 

Всяка автомобилна компания иска да повярвате че нейните продукти са най-добрите за превоз по света. Но Tesla реши да направи тази крачка в рекламната си стратегия през февруари 2018 г., когато изпрати в космоса личната червена Tesla на Илън Мъск чрез ракета на компанията SpaceX, която както добре знаете също е собственост на милиардера.

Резултатът беше емблематично изображение на манекен в космически костюм, наречен Starman, седнал в роудстъра, докато обикаля около Земята.

Макар и това да е най-икономичната реклама в историята, със сисгурност привлече вниманието на всички. Съществува дори уеб сайт „Къде е Роудстър“, в който можете да проследявате космическото пътуване на автомобила и неговия „водач“.

6. Ensurance се шегува с Facebook – 2014

 

Когато Facebook стартира през 2004 г., той беше достъпен само за студенти на Харвардския университет, а след това и за студенти от други частни училища в страната. Десетилетие по-късно във Facebook имаше 1,3 милиарда души, използващи услугите му всеки месец – включително и много от нашите родители.

Ето защо Esurance, застрахователна компания, собственост на Allstate накара мнозина от нас да се разсмеят от сърце със своята реклама на възрастната дама Беатрис, която иска да покажи своите запечатани моменти от почивката си.

„Вместо да изпращам всички снимки от ваканцията си по пощата на приятели, което отнема тонове време, просто ги публикувам на стената си, започва Беатрис.“ Само дето нейната стена не е Facebook профила ѝ, а просто стена в хола.

Препратките към Facebook в рекламата продължават като нейната приятелка ѝ казва „О, харесвам тази снимка.“

7. Alexa на Amazon поема Super Bowl – 2016

 

Тъй като умните високоговорители на базата Alexa започнаха да се появяват в домовете на хората, Amazon реши, че е време да представи и малко хардуер на пазара. Тя нае знаменитости като актьора Алек Болдуин, звездата от NFL Дан Марино и музикантката Миси Елиът за първата си по рода реклама на Super Bowl през 2016 г.

Три години по-късно Alexa се превърна в своеобразен културен феномен до толкова, че Amazon често се шегуваше повсеместно с технологията в рекламите си, дори видяхме реклама, в която микровълнова печка за 60 долара работи с Alexa. Освен всичко, Amazon измисли редица фалшиви продукти с етикета Alexa – като четка за зъби, работеща с домашния асистент, нашийник за кучета и дори вана.

С това видяхме едни от най-емблематичните, забавни, креативни и предизвикали обществен отзвук реклами на продукти от технологичната индустрия за десетилетието. Знаем, че хората, които работят тясно със софтуер и хардуер, сами по себе си могат да сътворят наистина шантави неща, в които логиката присъства само в тяхната глава. Когато обаче техните въодушевени хрумвания се обединят в комбина с маркетолозите, ситуациите могат да бъдат наистина интересни.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за