Samsung ще инвестира във фабрика за производство на 3nm процесори

4
615

Samsung обмисля да инвестира над 10 милиарда щатски долара за изграждане на модерна нова фабрика за производство на логически чипове в Остин, Тексас, съобщават от Bloomberg. Заводът може да е в състояние да произвежда процесори с напреднала мощност по 3nm технологичен процеси би бил третият завод на Samsung в света, който използва екстремна ултравиолетова литографска технология за производство на чипове. Ако плановете продължат, строенето на завода може да започне още тази година, а оперирането му веднага през 2023 г.

Напредналата американска фабрика за производство на Samsung в САЩ би осигурила на компанията опора за получаване на нови договори от американски клиенти на фона на продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай. Този ход също би довел Samsung до по-тясна конкуренция с TSMC, която произвежда чиповете на Apple, както и други производители на 5-нанометрови процесори, които можем да открием в най-новите модели iPhone и Mac на Apple. TSMC също инвестира в базиран в САЩ завод в Аризона на стойност 12 млрд. щатски долара, като се очаква да започне да произвежда чипове до 2024 г. В изявление, дадено пред Bloomberg, Samsung заяви, че все още не е взела окончателно решение относно плановете си за изграждане на ново съоръжение в САЩ.

Samsung планира да инвестира 116 милиарда щатски долара през следващото десетилетие в производство на чипове, предават от Ройтерс. Понастоящем се смята, че чиповете, произведени в Остин, са ограничени до по-малко технологично напредналата технология базирана на 14 нанометра, според Nikkei. Samsung се надява да започне да предлага чипове, базирани на 3nm технология през 2022 г. Въпреки че силата на южнокорейския гигант традиционно е в чиповете с памет, Bloomberg отбелязва, че пазарът на логически устройства като смартфони и компютри може да открие печеливша ниша за Samsung.

Съобщава се, че плановете на компанията за завода са все още в предварителни етапи, но някои първоначални стъпки вече са предприети. През декември 2020 г. Nikkei съобщи, че Samsung е запазила парцел с площ от 440 000 квадратни метра в Остин, където има производствено присъствие още от 90-те години. Миналата година градските власти започнаха да разглеждат искането на компанията за презониране на парцела и получаване на разрешение за индустриално предназначение. Реализирането на сделката може да зависи от преговорите на Samsung за данъчни облекчения и субсидии от администрацията на Байдън, въпреки че Bloomberg съобщава, че инвестицията може да бъде реализирана и без тях.

Samsung вече произвежда чипове за Qualcomm и Nvidia и е близо до подписването на нова сделка с Intel. От Korea Times съобщават, че Samsung може да произведе 15 000 графични чипа за Intel, започвайки през втората половина на тази година в завода на Samsung в Остин. Новият главен изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер заяви, че възлагането на част от дейностите на външни изпълнители може да е част от бъдещето на компанията, заявявайки, че въпреки че компанията планира да продължи да произвежда по-голямата част от своите чипове в собствените си бази, тя може да възложи производството на „определени технологии и продукти“ на външни изпълнители през 2023 г., съобщават от WSJ.

Със своята инвестиция Bloomberg отбелязва, че Samsung изглежда се възползва от развиващата се тенденция софтуерни компании като Microsoft, Google и дори Amazon да проектират свои собствени чипове и да възлагат тяхното производство на изпълнители като TSMC и Samsung. Освен че произвежда чипове за други компании, Samsung също произвежда свои собствени процесори с марката Exynos, които използва в собствените си смартфони за някои пазари, като Европа и части от Азия.

Samsung все още е изправена пред голямо предизвикателство, конкурирайки се с TSMC, която планира да инвестира 28 милиарда долара само тази година. За разлика от тях, полупроводниковият бизнес на Samsung получи инвестиция в размер на 26 милиарда щатски долара през изминалата година, а от Bloomberg отбелязват, че тази инвестиция основно е била с цел развиване на бизнеса с памет на компанията.

Инвестицията може да бъде усложнена и от ситуацията около наследника на Samsung, който заема и ролята на фактически лидер на компанията Джей Й. Лий, който наскоро беше осъден да бъде върнат в затвора за две години и шест месеца по обвинения в подкуп. Именно тази утежнена ситуация би могла да забави прокарването и одобряването на инвестиционния проект, както и гласуване на окончателни решения по неговото реализиране и задаване на рамката за преговорите, които компанията ще води с администрацията на Байдън за постигане на икономически облекчения.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари