fbpx
8.8 C
София

Samsung ще построи трети завод във Виетнам за $1 млрд.

Най-четени

Samsung Electronics планира да инвестира около 1 млрд. долара в изграждането на голям завод във Виетнам. Той бъде ще третата производствена площадка на Samsung в страната. Инвеститори посочват, че Виетнам със своите ниски нива на разходи за персонал и постоянно растящо качество на самия персонал става все по-атрактивна дестинация за производителите на електроника.

Новият завод на Samsung най-вероятно ще бъде изграден в Парка на високите технологии в Хошимин, заяви Ле Ман Ха, заместник-министър на икономиката на Виетнам. Той не уточни периода, в който ще бъде изграден заводът, нито точните му размери. Местната преса отбелязва, че засега Samsung все още не е стартирала изграждането му, той като съгласуването на проекта с виетнамските власти все още не е завършило. От пресслужбата на Samsung отказаха коментар относно изграждането на новия завод.

Експерти посочват, че плановете на Samsung са в унисон с мащабните реформи в икономиката на Виетнам. Напоследък страната е увеличила значително износа си на високотехнологична продукция. Ако преди Виетнам развиваше основно аграрна и текстилна промишленост, то сега в азиатската страна се наблюдава ръст на инвестициите от страна на компании, развиващи дейност в сферата на информационните и високите технологии. През последните няколко години заводи там откриха компаниите LG Electronics, Foxconn и други, а в близко бъдеще във Виетнам свои производствени мощности планират да открият и Canon и Intel.

Според икономисти, към момента населението на Виетнам е около 90 милиона души, като при това заплатите в страната са по-ниски, отколкото в съседен Китай, а броят на специалистите с техническо образование нараства.

През миналата година Samsung инвестира $2 млрд. в комплекса Тай Нгуен в северната част на страната, а през 2009 г. – 2,5 милиарда долара в изграждането на завод в провинция Бак-Нинг северно от Ханой. И двата завода са специализирани в производството на мобилни телефони.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини