Следващият флагман на Samsung Galaxy S11 е на няколко месеца разстояние. Компанията Qualcomm, лидер в производството на мобилни процесори и чипсети, които Samsung използва в своите продукти предлагани в САЩ, оповести детайли за следващата си мобилна платформа от най-висок клас Qualcomm Snapdragon 855, като с това ни дава много добра прадстава какви функции и технологични иновации ще предложи Galaxy S11. За начало, апаратът трябва да идва с поддръжка на пето поколение мобилни мрежи (5G), като с това изглежда официално можем да кажем, че започва ерата на 5G свързаността на всички телефони от висок клас, а не само на някои авангардни модели, каквато тенденция се създаде през 2019 г.

Samsung официално не са разкрили никакви подробности или детайли за Galaxy S11, или за който да е друг телефон, който ще бъде представен през 2020 г., но техните модели Galaxy ще са сред първите, които използват най-новите чипове на Qualcom и това е тенденция от години. Като най-големият производител на мобилни чипове в света, най-добрите процесори на Qualcomm управляват една голяма част от съвременните смартфони на планетата. Много от основните функции на телефоните идват директно от чипа вътре, а не са разработка на самия производител.

Snapdragon 865

Snapdragon 865 е наследникът на тазгодишния Snapdragon 855, който идва с вградена високоскоростна 5G поддръжка, подобрена фотография и запис на видео, подобрен скенер за пръстови отпечатъци, подобрена производителност в игри и Al инструменти. Премиум телефоните, които използват Snapdragon 865 ще имат достъп до всички нови функции, но както винаги, зависи от производителя на апарата как и дали дадено устройство ще се възползва от всички инструменти на чипсета.

Ще видим топ телефони на пазара, които използват Snapdragon 865 веднага след първото тримесечие на 2020 г. Qualcomm също обяви още два процесора за мобилни телефони – чиповете от среден клас Snapdragon 765 и Snapdragon 765G, като последният е специално създаден за смартфони, предназначени за мобилен гейминг.

5G вече е тук

За разлика от Snapdragonn 855 от тази година, който управлява Galaxy S10 и почти всички други флагмани, Snapdragon 865 ще включва 5G поддръжка от самото начало. С други думи, всеки телефон, който работи със SD 865, ще бъде готов за 5G – както за нискочестотните, така и за високочестотните мрежи.

По-високите скорости за изтегляне и качване на интернет връзка са определени като задължителна функция, тъй като 5G мрежите тепърва са в разгара на разширяването си през 2020 г. По-специално, чипсетът Snapdragon 865 все още няма 5G модем, интегриран директно в силиция. Производителите на телефони все още ще трябва да използват допълнителен модем Qualcomm X55. За собствениците на апаратите, които ще работят с тази конфигурация, резултат ще бъде максимално достижими скорости на интернет връзката от 7,5 Gbps, което е по-бързо от почти всяка фиксирана домашна интернет връзка по света.

Високоскоростният интернет ще отвори вратата за множество нови функции и приложения и ще подобри почти всеки аспект от живота ни, който е обвързан с използването на смартфон – от ежедневни и рутинни дейности до сложни операции, обработка на съдържание, използване на апаратите в специализирани сфери (като медицината например) и много други.

Подобрения в камерата

Какво бихте казали за 200 – мегапикселова камера или за толкова бърза обработка на кадъра, с която да можете да направите снимка с резолюция 64 мегапиксела и да заснемате 4K HDR видео едновременно?

Snapdragon 865 също се предлага с нов процесор за изображения, наречен Spectra 480, за който се твърди, че е безумно бърз, но и изключително енергоефективен. Докато Galaxy S11 и други може да не бързат да използват възможностите за до 200 – мегапикселова камера (все пак Galaxy S10 в момента е на ниво 12-мегапикселова основна камера), бъдещите телефони, които ще работят с процесора ще могат да оползотворят неговите възможности по безброй много начини в полза на потребителя.

От техническа гледна точка, новият процесор за изображения на Snapdragon 865 има скорост на обработката от 2 гигапиксела в секунда. Това е важно за съвременните способности на камерата, особено за заснемането на видео, както с висока разделителна способност и HDR, така и на забавен кадър или с няколко камери едновременно, за да можете незабавно да превключвате между ултрашироки, широки и телефото камери. Qualcomm казва, че тази оперативна скорост също спестява енергия и помага телефона да се поддържа по-хладен, когато се изпълняват интензивни задачи като обработка на изображения.

Запис на видео

Един кадър от 8K видео се нуждае от около 33 мегапиксела, така че камера, която може да обработва 2 гигапиксела в секунда от данни за изображение по принцип ви позволява да снимате 8K видео при 60 кадъра в секунда – ако системата за съхранение на телефона и другият ви хардуер е изправена пред предизвикателството. Това умение за обработка на данни също би могло да помогне на повече телефони през 2020 г. да снимат дълги видеоклипове със супер бавни скорости от 960 кадъра в секунда, което е около два до четири пъти по-добро от това, което ще видите на повечето съвременни премиум телефони.

Dolby Vision HDR

Освен това новият основен чип на камерата на Snapdragon 865 е първият, който ще може да заснема с технологията Dolby Vision HDR за още по-добър баланс между ярки светлини и тъмни сенки. Освентова ще може да представя над 1 милиард цвята.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари