Samsung Galaxy Watch Active 2 беше одобрен в Южна Корея

1
864

Samsung обеща функция за ЕКГ (електрокардиограма) в умния часовник Galaxy Watch Active 2 още от пускането му през август 2019 г. Както обаче вероятно сте запознати или се досещате, въвеждането на такъв продукт на пазара никак не е лесно, тъй като ЕКГ е медицински диагностичен метод и обикновено предлагането на подобни технологии е запазено за производителите на медицинска апаратура, които преминават през много строги контрол и регулации.

Сега изглежда, че най-накрая имаме някакво движение на този фронт – макар и само на родния пазар на Samsung в Южна Корея.

Samsung казва, че Министерството на безопасността на храните и лекарствата в Южна Корея е дало одобрението си на Watch Active 2 за измерване на кръвното налягане и ЕКГ мониторинг на сърцето. С това одобрение Samsung може да започне да произвежда и продава интелигентния часовник в рамките на Южна Корея.

Функционалността ще бъде добавена чрез приложението Health Monitor някъде през третото тримесечие на настоящата година, след което достъпът до него „постепенно ще се разшири“ и до бъдещи смарт часовници според изявлението на Samsung. Не се споменава за по-широко предлагане на иновативната технология извън Южна Корея, като единствено в официалната публикация на Samsung се споменава, че „наличността може да варира според пазара“.

Жалко е, че се наложи потребителите да чакат толкова дълго за тази функционалност, която на този етап е налична само в една единствена страна, защото тя бе една от ключовите характеристики при анонсирането на Galaxy Watch Active 2 и беше едно от основните неща, които караха потребителите да купуват часовника. Актуализацията по въвеждане на достъпа до ЕКГ и сърдечните показатели беше обещана за първата половина на 2020 г., но изглежда поради независещи от Samsung причини се налага да се отложи.

Наблюдение на сърцето

ЕКГ мониторинга търси признаци на нередност в работата на сърцето, проверявайки електрическите импулси, изпращани от сърдечния ритъм. ЕКГ е известна в диагностичната медицина от десетилетия, като всички вие сте запознати с нея. Удивително е, че тази технология вече може да бъде внедрена в смарт часовник, но за предлагането ѝ на пазара са необходими наистина сериозни проверки и одобрения на много регулатори.

Това е така, защото ЕКГ е доста сериозна медицинска технология. Както стана ясно, се използва за диагностични цели, като откриване на проблеми като предсърдно мъждене например, но когато подобно нещо се предлага от производител на смартфони и потребителска електроника и е внедрено в смарт часовник, а не в голям и сложен медицински апарат, то определено трябва да бъдат направени солидни проверки, за да се гарантира високата точност, макар и изричните предупреждения, че ЕКГ мониторинга в Watch Active 2 не трябва да се използва за поставяне на диагнози, а за лично наблюдение.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари