fbpx
-4.1 C
София

Samsung Galaxy Watch4 Classic и Google Pay – потребителско изживяване от следващо поколение

Новите модели Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic са първите умни часовници, които са снабдени с новата операционна система Wear OS Powered by Samsung

Най-четени

На всеки сигурно му се е случвало. Напълва количката в супермаркета с продукти и на касата започва да се бори с бързото прибиране на покупките в торбите, изваждането на портфейла, поставяне на карта, плащане и прибиране на всичко обратно в чанта или джоб, докато сърдита госпожа мрънка, че се бавиш. Или пък когато сте сами с децата, които трябва да държите за ръка, за да не хукнат на някъде, и да трябва да платите нещо в същия момент. Обикновено това е свързано с много неудобства, да не говорим, ако трябва да плащате кеш и да чакате ресто. Съвсем друго обаче е положението, ако можете да платите с умния си часовник. От точно това удоволствие имах възможност да се възползвам през последните две седмици и се убедих сам в предимствата му.

При нас бе актуалният модел умен часовник на Samsung –  Galaxy Watch4 Classic. Заедно с Galaxy Watch4, той предлага всички актуални технологии за носимите устройства през 2021 година.

Притежателите на най-новите смарт часовници на Samsung – Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic могат да осъществяват безконтактни плащания направо през смарт джаджата на ръката си благодарение на Google Pay. Те са първите умни часовници, които са снабдени с новата операционна система Wear OS Powered by Samsung. Тя е резултат на колаборацията между Samsung и Google и гарантира потребителско изживяване от следващо поколение. Благодарение на тази иновативна операционна система, притежателите на Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic имат възможност да бъдат част от една по-голяма екосистема.

Какви са разликите

Макар и доста сходни, устройствата все пак имат някои разлики, за да може потребителят да избере най-подходящия вариант за себе си. Виждаме малко по-различен дизайн и цветове. Версията, която ползвахме ние, бе с любимата ни въртяща се рамка на цифреблата, която спомага много при навигацията в менютата. Освен тази разлика, Galaxy Watch4 Classic е малко по-голям и се предлага само в черно и сребристо, докато при другия вариант има още цветове – зелено и розово златно. И при двете модификации има по два размера – 40 и 44 мм за Galaxy Watch4 и 42 и 46 мм за Galaxy Watch4 Classic.

Хардуер

Работата на устройствата е доста плавна и всички приложения работят бързо. Това става благодарение на новия 5nm двуядрен процесор Exynos W920, който е 20% по-бърз в сравнение с моделите досега, благодарение на тактовата си честота от 1.18 GHz.

За безпроблемната работа на устройствата от серията Galaxy Watch4 спомага и графичният чип, който е десет  пъти по-бърз в сравнение с моделите досега. В най-новата си версия часовниците имат и два пъти повече RAM – 1,5 GB. Вградената памет на моделите пък е цели 16 GB – достатъчно за всички необходими приложения, но и за много музика и снимки, които са защитени от Samsung Knox –  платформата за мобилна сигурност на Samsung.

Подобрения има и при батерията. Тя е с по-голяма мощност 361mAh за големите модели и 247mAh за малките варианти. Времето, за което вече се зарежда, е с около час по–бързо от предишните версии на умните часовници – за около 1:45 от 0 до 100%.

Екран

Първото нещо, което, обаче, прави впечатление, след като поставите часовника на ръката си и го сдвоите с телефона си, е по-добрият екран. Той вече е с 450х450 пиксела разделителна способност при големите часовници и 396х396 пиксела при по-малките модели. Екранът се вижда отлично дори когато е под слънчеви лъчи, а детайлите му помагат и при плащането, за което ще разкажем след малко.

Сензор BioActive

Голяма полза от часовника има и що се касае до здравето, физическата активност и следенето на жизненинте показатели през деня. Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic са с новия 3 в 1 BioActive сензор. Той позволява на моделите да са доста по-фини с  малкия си размер, но освен това е и по-прецизен в отчитането на резултатите. Той измерва акуратно три стойности, релевантни за здравословното състояние – оптично измерване на сърдечния ритъм, отчитане на електрическата активност на сърцето и биоелектрически импедансов анализ. Всичко това, особено с точните си стойности, спомага много за мониторинга на здравето на ежедневна база. Освен да ви помага при тренировка, часовникът може да ви подсеща да се раздвижите, ако работите от вкъщи, да речем, и сте се излезли от обичайната си физическа форма.

А докато спите, смарт часовниците от серията Galaxy Watch4 продължават да работят. Те анализират много добре съня и дори засичат хъркането.

Една от много любопитните и полезни за мен функции е т.нар. BIA – анализът на процента мазнини, мускулната маса, водата и други стойности в организма, който може да се осъществи само чрез докосване с два пръста и то само за 15 секунди. Ако сте на хранителен режим и се опитвате да отслабнете – това е отличен начин да контролирате напредъка си. Не винаги кантарът е най-верният помощник при нещо подобно – да следите процента на мазнините си е много по-ценно, а тук става и по-изключително лесен начин.  За всичко, свързано със здравето и тренировките, помага и приложението Samsung Health, което също е претърпяло много подобрения.

Операционна система

Голямата промяна и едно от най-важните подобрения за мен е новата операционна система Wear OS Powered by Samsung, която върви ръка за ръка с интерфейса One UI Watch. Благодарение на тях потребителите получават достъп до много повече приложения на Google, а синхронизацията работи още по-добре, независимо дали ползвате смартфон Samsung или друг модел Android. Защо оптимизацията е свързана с приложения на Google? Отговорът е много лессен – новият софтуер е плод на силното партньорство между Samsung и Google, които обединявайки усилия, създават за първи път в историята софтуер, който е изцяло адаптиран към смартфони с Android OS.

Благодарение на Wear OS Powered by Samsung редица приложения на Google работят отлично на умните часовници от серията Galaxy Watch4. Час от тях са YouTube Music, Google Keep, Google Maps, Google Voice Assistant, Google Calendar и др. Освен тях има и други апликации, които са оптимизирани за новите смарт часовници – Adidas Running, Calm, Strava и Spotify, достъпни в Google Play.

Google Pay

Докато тествах Galaxy Watch4 Classic, най-много ме впечатли възможността за плащане с Google Pay. Това всъщност е едно и от най-новите приложения на Google, достъпно на българския пазар. Благодарение на операционната система в часовника с него може да се плаща безконтактно.

С Google Pay лесно можете да добавите дебитна или кредитна карта към дигиталния си портфейл. Достатъчно е данните да бъдат въведени веднъж, след което само с подаване на китката си към пос терминал в магазин можете да се разплащате с лекота.

Добавих много лесно своята Revolut карта, както и една Transcard. В момента карти на почти всички банки могат да бъдат добавяни. Но все пак ви съветваме да се консултирате с вашата банка дали поддържа тази услуга, тъй като все пак е нова за пазара и навлиза постепенно. Когато трябва да плащате, е достатъчно само да стартирате приложението на часовника си и да посочите с коя карта възнамерявате да платите. По същия начин могат да се извършват не само плащания, но и пътувания с метро. Системата отдавна работи отлично в Лондон и по време на теста успях да я изпробвам там. Вероятно скоро ще заработи и в софийското метро. И всичко това без да ви се налага всеки път да търсите документи, карти или билети – достатъчно е да доближите китката си до турникета в метрото и ще имате достъп.

А за онези потребители, които основно разчитат на часовника си, са моделите часовници Galaxy Watch4 с възможност и за LTE свързаност.

Добрата новина тази година е, че голяма част от иновациите на Samsung включват издигане на потребителското изживяване на едно следващо ниво, що се касае до приложенията на Google. Ползването им е наистина много по-практично и бързо. А до 31.12.21 г всеки, който закупи мобилно устройство Samsung Galaxy от избрана селекция устройства от партньорската търговска мрежа на Samsung (магазини или онлайн), може се сдобива с най-новите Galaxy Buds2.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини