Тази седмица британската компания за информационна сигурност Sophos зарадва всички, които се грижат за своята защита, разкривайки изходния код на SandboxIE и предоставяйки програмата безплатно на всички.

SandboxIE стартира през 2004, като проект на независимия разработчик Ронен Тцур и придобива бързо популярност, както сред специалисти, така и сред обикновените потребители. Приложението изолира от операционната система стартираната в него програма (в началото само за Internet Explorer, откъдето и „IE“ в края на името му) в „пясъчник“. По този начин, даже и браузъра (или друга програма) да бъде атакувана със зловреден код, той не може да проникне в системата и да я инфектира. Широката популярност на програмата привлече вниманието на Invincea, които го придобиха през 2013, припомня ZDNet. Компанията на свой ред беше придобита от Sophos преди две години.

А сега Sophos подаряват на широката публика защитното приложение, дарявайки на секюрити индустрията и неговия код, така че то да стане основа и за други решения за сигурност. Приложението се предлагаше до този момент само с комерсиален лиценз – в безплатен вариант с ограничена функционалност, и платена версия. С публикувано обновление, програмата вече е безплатна с пълните ѝ възможности и допълнителни характеристики.

„SandboxIE никога не е бил значим компонент от бизнеса на Sophos и ние изследвахме от известно време възможностите за неговото бъдеще“, споделя в официално съобщение Сет Гефтиц, директор на продуктовия маркетинг в Sophos. „Честно казано, най-лесното и евтино решение за Sophos щеше да е просто да прекратим съществуването му. Само че ние обичаме прекалено много тази технология, за да я видим как си отива. Още повече, че ние обичаме общността зад SandboxIE прекалено много, за да направим това. След дълго обмисляне, ние решихме, че най-добрия начин да продължим живота на SandboxIE е да го върнем на неговите потребители“, завършва той. Откриването на кода ще бъде осъществено на един по-късен етап.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари