[email protected] прекратява работа след 21 години – проектът вече няма нужда от допълнителна изчислителна мощност

5
942

Проектът [email protected] ще прекрати работа на 31 март, се казва в официалния сайт на проекта. Според представителите на изследователския център SETI, проектът ще престане да подава на доброволците данни за анализ, понеже вече не е необходима допълнителната изчислителна мощност от персоналните компютри на потребителите.

Изследователите съобщиха, че работата върху всички данни за обработка вече е приключила и сега SETI се съсредоточва върху собствения анализ на получената през последните две десетилетия информация. [email protected] влиза в хибернация, а всички служители, които са се занимавали с разпределянето на данните за доброволците ще се заемат с вътрешния анализ, за който е необходимо много време. След обработката и на тези данни учените ще публикуват резултатите в научна статия.

Това не значи, че проектът изцяло се закрива. Уеб сайтът и форумите на [email protected] остават отворени и в бъдеще той може да се използва в други изследователски проекти, като например в областта на космологията и изучаването на пулсарите. Ако бъде намерен подобен проект, екипът на [email protected] ще уведоми потребителите и проектът отново ще бъде задействан.

Проектът [email protected] започна работа през 1999 година в помощ на изследователския център SETI за търсене на извънземен живот. Учените предложиха на доброволците да предоставят част от изчислителната мощност на совите персонални компютри за обработка на радиосигналите от космоса, регистрирани от радиотелескопите Аресибо в Пуерто Рико и Грийн Банк в Западна Вирджиния. Към днешен ден [email protected] има около 1,8 милиона потребители.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари