Идеята за създаването на електромобил, който може да зарежда своите акумулаторни батерии от слънчеви батерии витаеше във въздуха в продължение на няколко години. Но никой не очакваше, че първи този проект ще осъществят на практика неизвестни германски специалисти.

Германските инженери събраха необходимата сума чрез сайтове за съвместно финансиране. Новият електромобил се нарича Sion, а серийното производство трябва да започне през 2019 година.

Само за няколко месеца тримата специалиста от Мюнхен успяха да съберат малко повече от 600 000 евро. В продължение на три години инженерите създадоха първият в света електромобил, който може да се движи само с помощта на слънчева енергия.

Корпусът на Sion отвсякъде е покрит от слънчеви панели. Поставени са 330 отделни панела.

Първоначално бяха планирани две версии с акумулаторни батерии с капацитет 14,4 и 30 KWh, като в първия случай пробегът е 100 километра, а във втория – 250 километра. Но поръчките са само за втория модел и компанията се отказа от първия. Поставени са акумулаторни батерии с бързо зареждане, които могат да се заредят до 80% за 40 минути. Ако за зареждането се използват единствено слънчевите панели, то процесът продължава около 8 часа. Но ще можете да се движите.

Sion струва 16 000 евро, но в тази цена не са включени акумулаторните батерии, които струват още 4000 евро.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари