Skoda стартира в Чехия програмата за електромобили Citigo E-Pilot

2
594
Elektrická Škoda CitiGo

Чешкият автопроизводител Skoda стартира пилотната програма Skoda Citigo E-Pilot, в рамките на която 10 прототипа на електромобила e-Citigo се изпращат на хора, които използват автомобилите на този бранд. Компанията възнамерява по този начин да събере реални отзиви и данни, които ще ѝ помогнат да финализира серийната версия на електромобила.

Прототипите e-Citigo са хибрид между платформата за електромобили Volkswagen e-up! и купето на бензиновия модел Skoda Citigo. Компанията специално подчертава, че серийната версия ще е съвсем различна. Прототипите ще имат много сензори, които ще събират данните за телеметрията и автоматично ще ги прехвърлят към производителя за подробен анализ.

Според изтеклата вътрешна информация, серийно произвежданият електромобил Skoda e-Citigo ще има двойно по-голям пробег от сегашното поколение Volkswagen e-up! Вместо 25 Ah батерия ще се използва 50 Ah и по този начин пробегът ще достигне 270 км по WLTP цикъла. Това се счита за достатъчно за един компактен градски електромобил.

Чешкият автопроизводител официално заяви, че серийното производство на Skoda e-Citigo ще започне през четвъртото тримесечие на тази година. Първите купувачи ще могат да получат своите електромобили преди края на годината. Едновременно с този модел в автосалоните на бранда ще се появи и хибридния модел Skoda Superb.

Skoda възнамерява до 2025 година да представи десет електрически модела, шест от които ще бъдат пълноценни електрически автомобили.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
StoyanezeШофьора Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Шофьора
Шофьора

Електромобилите ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да могат да се зареждат от обикновен контакт!!! Зареждаш на нощна тарифа и си се возиш за без пари – хи-хи!!!

Stoyaneze
Stoyaneze

Единствения шанс на електромобилите е разработването на универсална сменяема батерия, която да вземеш заредена от електростанцията и да оставиш незаредената.