Microsoft сключи партньорско споразумение с месинджъра Signal и добави в Skype цялостно end-to-end криптиране. Главната особеност на това решение е, че криптираните данни се изпращат от едното компютърно устройство към друго, без да преминават през посредник-сървър.

Сега се очаква Skype да стане по-безопасен за общуване месинджър. Подобна система на защита използват всички популярни месинджъри, включително WhatsApp, Viber, Facebook Messenger, Telegram.

Функцията за защитения чат се нарича Private Conversations, но трябва да се има предвид, че тя обхваща чата, обмена на файлове и аудио съобщения, но не и аудио и видео обажданията, които също се криптират, но не end-to-end.

В момента новата криптираща функция е достъпна само за тестовото приложение Skype Insider (версия 8.13.76.8) за операционните системи Windows, Mac, Linux, Android и iOS. В стандартната версия на Skype, Private Conversations ще се появи по-късно. Защитеният канал може да се използва само с потребители, инсталирали същата бета версия.

Криптирането на Private Conversations се базира на разработеният от некомерсиалната организация Open Whisper System отворен протокол Signal Protocol, който се използва в месинджърите WhatsApp, Facebook Messenger и Google Allo.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари